onsdag 22 april 2009

Filmande kulturminister

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth reser omkring i landet för att samla på sig goda exempel när det gäller regeringens satsning på Skapande skola. Det har ju funnits möjlighet att hos Kulturrådet söka pengar för aktiviteter inom högstadiet.

Och det händer mycket spännande. Det är bra när skolor och kommuner kan inspireras av varandra. Ett initiativ på en plats kan leda till något liknande på en annan plats.

Jag slog följe med kulturministern när hon besökte Nyhemsskolan i Ängelholm. Här sågs både på färdiga filmer som träffades elever och engagerad personal. Med hjälp av en filmskapare har manus, musik, inspelning och skådespelande utförts av elever i åttonde klass. Över 40 minuter inspelad film har klippts ned och redigerats till en dryg fyra minuter berättelse. Och de som varit engagerade i projektet berättar både om kameravinklar som om gruppdynamik där skiljda viljor till slut kunnat enas.

Kulturministern lyssnade, kommenterade och ställde kloka frågor. Dessutom fick hon själv hålla i kameran.

Film i Ängelholm känns också självklart. Intresset för film är rent allmänt växande i Skåne där Ystad blivit något av ett centrum. I Ängelholm och Båstad finns två oberoende biografer; Röda Kvarn respektive Scala. Goda ambitioner tar sig uttryck i olika former av filmfestivaler. Filmstudion i Ängelholm har alltid varit mycket uppskattad med fullsatta visningar. Under fler år har det från kulturförvaltningens sida erbjudits skolbio på Röda Kvarn med sin stora fina salong med kalasbra ljud (även den nya, mindre salongen är toppen!).

Att det nu inte sökts några pengar för i år till Skapande skola hindrar inte att projektpengar kan sökas för nästa år. Det gäller inte bara Ängelholm och inom området film. Senast 1 mars skall Kulturrådet ha ansökningar.

På Röda Kvarn i Ängelholm kan konstateras att film är bäst på bio. Kanske med tillägget; och i skolan!

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar