torsdag 23 april 2009

Språk för alla

Kulturutskottet hanterar för närvarande den proposition Kulturdepartementet lagt fram om en svensk språklag; Språk för alla.

Tanken är att det skall slås fast att svenska är huvudspråk. Rätt många tycker att det är anmärkningsvärt att detta görs först nu. För några år sedan definierades nämligen vilka som är landets olika minoritetsspråk. Men nu är det således dags!

Sverige utgör ett förhållandevis begränsat språkområde med ungefär nio miljoner användare och så några ytterligare hundratusen på Åland och i resten av Finland.

Dock kan det finnas anledning att lyfta fram två andra aspekter av propositionen och en svensk språklag. För det första att dialekter också är något viktigt. Även de marker mångfald. För det andra kan det finnas anledning att betona svenskans koppling till andra nordiska språk. För dem från kontinenter och länder långt borta som ser mot oss så är ju ibland skillnaderna marginella mellan svenska, norska och danska. Och visst är det en tillgång att kunna göra sig förstådd. Därför finns det en allvarlig brist i förslaget till ny Nordisk språkkonvention. I den undantas nämligen möjligheten att få använda sig av ett annat nordiskt språk i samband med högre studier och utbildning.

Om allt detta skriver jag på Europabloggen: www.europabloggen.se

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar