fredag 10 april 2009

Bra för svensk musik

Sedan 1 april gäller nya bestämmelser ifråga om att följa upp och komma åt dem som ägnar sig åt illegal ned- och uppladdning på Internet i stor skala. Kritikerna menade att lagen var tandlös.

För någon dag sedan rapporterades att den lagliga nedladdningen ökat med 100 procent under den första veckan i april. Precis den typen av agerande som jag och en del av mina riksdagskolleger hoppats på. För i grunden är det nog så att många vill göra rätt för sig. Det bygger på en tillgång på bra lagliga och prisvärda tjänster samt att det faktiskt är förenat med risker att göra fel.

Nyhetsmässigt meddelas att den senaste uppgången är ”ovanligt kraftig” men att också den långsiktiga trenden är positiv. Vidare sägs att en annan tydlig trend är att den legala nedladdningen gynnar svenska artister. Omkring 60 procent av all den nedladdade musiken är svensk.

Ett annat sätt att uttryck dessa uppgifter är att skärpta villkor kring upphovsrätt och äganderätt gynnar svensk musik. När det går att tjäna på det egna skapandet ökar möjligheten att fantasin och kreativiteten tar sig uttryck i nya bilder, toner och former. Det kommer att märkas bland annat genom böcker, filmer, musik, konst och dataspel.

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar