onsdag 11 mars 2009

Vackert papper från Lessebo

Papper är i allra högsta grad kultur. Dels genom allt som kan formuleras på papper som tankar, drömmar och akvareller. Dels därför att handgjort papper i sig är stor konst.

Onsdag 11 mars hade jag möjligheten att mellan en hel del andra arrangemang i Kronoberg hinna med ett besök på Lessebo Handpappersbruk. Med anor från 1693 tillverkas här fortfarande papper för hand enligt gammal teknik. Bommull och lin utgör råvara. Och fram träder underbara ark. Med eller utan vattenstämplar. Ett uppskattat papper bland tyska turister är det med en älg som vattenmärke. Ett annat har en bild av drottning Silvia.

Tekniken och hantverket imponerar. Och för August Strindberg fanns inget annat papper. En av hans ockulta dagböcker hade lånats till den lilla utställningen i Lessebo.

Och i dessa Europavalstider stannade jag till inför det vackert handgjorda papper med små bitar av makulerade eurosedlar. En miljon euro, sönderflisat, lär levereras från en tysk bank med jämna mellanrum för att producera detta papper.

Ja, jag fick med mig ett från Lessebo. En flisa!

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar