torsdag 26 mars 2009

Film i Skåne - Film i Sverige

Det känns rätt självklart att när jag träffar kommunstyrelsens ordförande i Ystad, Thomas Lantz, så kommer han bärande på en portfölj med små logotypes som signalerar filmbolag och filmprojekt. Den har han fått vid någon internationell festival. Jag bär något liknande i mjukt material. Men min är en gåva från en Östersjökonferens.

Ystad har allt mer kommit att förknippas med skånsk film. Med hjälp av Mankells deckare om Wallander som inspelats på plats har ett intresse skapats. Det har sedan vidareutvecklats. Som kommande från Nordvästskåne kan man bara imponerad följa det som sker. Vi har ju vår deckarförfattare i Willy Josefsson och hans romaner som trots hjälp från bland annat Skåne Nordväst inte än så länge lyckats bli TV-serie eller biofilm som det hoppats på. Men förhoppningsvis kommer fler möjligheter att öppna sig. Internationellt finns ett intresse för Willy Josefssons böcker i länder som Tyskland, Österrike och Schweiz.

Film i Skåne finns i Ystad. För 2007 satsas cirka 22 miljoner på produktion och idéframtagning att jämföras med Film i Väst på 90 miljoner samt Filmpool Nord på 26 miljoner.

I Ystad finns egna studios. Vid mitt besök höll just inspelningen av en barn- och ungdomsserie på. Det ”rymdskepp” som byggts upp skall sedan stå kvar för att användas i pedagogiskt arbete för att lära ut hur film fungerar och blir till. Bland annat kommer de pengar som regeringen ordnat fram via Skapande skola att i Ystad användas till just detta. Och precis utanför rymdkapseln fanns det målade stengolv som utgjort trapphuset till Wallanders lägenhet – den förra filmen som spelats in i Ystads studios.

Filmstöd handlar om så mycket, allt från regionalekonomiska perspektiv till kulturella som besöksnäringen. Det som växer inom EU och i Sverige är de kreativa näringarna. Det handlar heller inte bara om traditionell långfilm utan också om kortfilm och dokumentärer.

Det här är viktiga frågor för den svenska filmpolitiken. 15 april är det åter dags att samlas i den politiska referensgruppen till Mats Svegfors filmutredning. För egen del känns det naturligt att lyfta fram en del av de aspekter ett besök i Ystad kan ge.

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar