lördag 21 mars 2009

TV-liberal och radio-ortodox

Har i dag varit ute en hel del på vägarna. Det har blivit några timmar radio. Vilken mångfald och kvalitet! Ring så spelar vi avslöjar mycket om Folkhemmet – i vart fall vädret i olika delar av landet. Ett klassiskt kvalitetsprogram som är ännu roligare att lyssna på via web när man befinner sig utomlands. Sedan Melodikrysset.

Dagens P1 erbjöd via Konflikt några intressanta aspekter på segregation och utanförskap: Varför attackeras polis och brandmän i Rosengård och hur kommer det sig att detta sprider sig till Tensta? Människor och tro handlade bland annat om Konfucius i Kina och Japan och sen avslutningsvis ett ”kvartssamtal” om assyrierna i Sverige.

På söndag är det Gomorron Världen med intressanta inslag. Och eget deltagande i Panelen kan jag ibland sakna!

Radio representerar i det svenska medielandskapet förvånansvärt mycket bredd och djup. Här går det verkligen att tala om att public service-uppdraget tas på allvar.
Jag erkänner att jag har blivit TV-liberal och radio-ortodox.

Vid en hearing arrangerad av kulturutskottets allianspartier i riksdagen berättade TV4s Jan Scherman att det numera görs tittarmätningar på över 500 kanaler i Sverige. Här finns högt som lågt, brett som smalt. Samtidigt går det att finna kvalitets-TV utanför SVT. TV8 och Axess är två exempel på kanaler med utbud i ”allmänhetens tjänst” utanför det etablerade och licensbetalda public service-konceptet. Det finns intresse för nyheter, debatt och kultur.
Läget är faktiskt radikalt annorlunda inom radio. Några reella och seriösa alternativ till SR finns inte. Den som söker kan finna musik- och underhållningsprogram men egentligen inget som kan mäta sig med den bredd Sveriges Radio presterar både i form av exempelvis P1s aktualiteter, som P2s klassiska musik eller P4s regionala profiler.

Medan konkurrensen sannolikt kommer att skärpas på TV-sidan med nya tjänster via Internet som Telecom-bolagen verkar ingen utmana kvalitetsradion. Den utgör ett starkt och ganska självlysande alternativ till vad som i övrigt erbjuds den svenska lyssnaren.
Jag gillar radion!

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar