onsdag 18 mars 2009

Samma parti (M) - två olika budskap!

Kvalserien i ishockey är spännande. Idag är det dags för Västerås att möta Rögle. Jag och kollegan Jessica Polfjärd finns på plats, om än med olika halsdukar!

Det fina med idrott är ju att människor kommer samman och kan känna gemenskap. Vi beundrar och uppskattar goda prestationer, såväl av professionella utövare som de mer vardagligt sportande och tävlande. Inte minst barn och ungdomar erbjuds bra fritidsaktiviteter och får möta vuxna som många gånger arbetar lika ideellt som hängivet.

En återkommande diskussion är ju om politik och idrott hör ihop eller inte. Hanterandet av Davids Cupmatchen i Malmö mellan Sverige och Israel sköttes inte vidare snyggt. Bakom kommunledningens tal om säkerhet gick det enkelt att skönja andra motiv.

Även om det finns skäl att vara restriktiv när det gäller idrott och politik så är frågorna just nu väldigt aktuella då regeringen i dagarna på riksdagens bord lagt förslag inom just detta område. Med idrottspropositionen slås fast de fastställda målen från 1999 medan finansieringen görs säkrare. Istället för att pengarna kopplas till överskottet från AB Svenska Spel blir det ett stabilt, förutsägbart och höjt statligt anslag.

Barn- och ungdomsperspektivet lyfts fram. De föreningar och förbund som får del av statens pengar måste bedriva verksamhet i enlighet med barnkonventionen. Det måste finnas plats för alla.

I januari i år godkände regeringen Riksidrottsförbundets begäran om att få använda 135 miljoner till särskilda elitsatsningar. I propositionen pekas också på de möjligheter som finns i att anordna internationella idrottsevenemang i Sverige. Med idrott finns tydliga kopplingar till turism- och besöksnäringen. På en del orter landet runt är det lokala idrottslag och enskilda utövare som väcker intresse och sätter platsen på kartan.

Ängelholm och Västerås är exempel på två kommuner där just starka lag och kända idrottares prestationer betyder och betytt mycket.

Det finns anledning att visa stor försiktighet ifråga om idrott och politik. Samtidigt är det bra när nu politiken på nationell nivå kan vara med och skapa långsiktiga och hållbara villkor för svensk idrott. Och som politiker är det kul att följa sina lag. Inte minst under kvalserien. På plats i Västerås kommer Jessica Polfjärd och jag fast vi representerar samma parti att under några timmar framföra helt olika budskap: Heja Rögle! Heja VIK!

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar