lördag 17 april 2010

Nordiska rådet: Nordiskt Arte?

En tv-nisch för nordisk kultur, kan det vara något? Det tyckte i alla fall Nordiska rådets kulturutskott i onsdags när en rad chefer från nordiska public service-företag debatterade saken vid en hearing. Den tysk-franska kanalens representanter såg positivt på idén, och uttryckte sitt intresse för att medverka.

Men det är långt till förverkligande. Frågan har diskuterats i 50 år och entusiasmen brukar upphöra när det kommer till pengar. Skillnaden är att denna gång har tekniken tagit ett språng så att distributionen kan förenklas via nätet; det är framgången för SVT Play som visar vägen.

För egen del föredrar jag att tala om en portal, där befintlig produktion, en timme om dagen bara via Nordvisionen, skulle kunna tillgängliggöras för en större publik än idag, plus repriser och arkiv, samlade och marknadsförda på ett attraktivt sätt - utan någon ny stor organisation eller jättekostnader.

Nästa steg blir en expertutredning för att ta fram ett tekniskt och ekonomiskt underlag till nästa utskottsmöte, i höst.

Mats Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar