fredag 2 april 2010

Bra bok till kulturministern

För några dagar sedan var vi ett gäng Alliansföreträdare hemma hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth Vi småpratade om de senaste månadernas arbete och vad som nu skall göras både inom kultursektorn som inför det stundande valet. Det var en mycket trevlig kväll med gott värdskap och glada vänner. Ulf dök upp då och då med tillrop till oss andra innan han definitivt barrikaderade sig framför TVn och en hockeymatch.

Vi var några stycken som hade med oss blommor som kollegan Christer Nylander (FP) ordnat. Moderaternas gruppledare i kulturutskottet, Cecilia Magnusson, överlämnade en pocketbok till statsrådet: Guernseys litteratur - och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer (Brombergs). Jag hade sett den för en tid sedan men avstått, kanske huvudsakligen för den märkliga titeln. Det intygades emellertid att den verkligen är bra och läsvärd. Numera kan jag inte göra annat än att hålla med! Den är bra och läsvärd!

Det är en förtjusande bok. Lättläst får man följa ett antal personer genom brev- och skriftväxling. Tempot är högt. I centrum står kanalön Guernseys som var ett av få brittiska områden som ockuperades av Nazityskland under andra världskriget. Mot den bakgrunden beskrivs vardagslivets svårigheter, men också vänskap, kärlek och andra relationer. Det var en svår tid för många: Föräldrar som sände iväg sina barn i förhoppningen att det var tryggare någon annanstans, främmande trupp och hur man skulle förhålla sig till den samt ständig brist på något att äta.

Mary Ann Shaffer tecknar porträtten av två starka kvinnor. Dels Elizabeth som medverkade till att snabbt instifta denna märkliga läsecirkel därför att ett nattligt utegångsförbud trotsats och dels Juliet Ashton som är den i boken som huvudsakligen sänder och tar emot brev.

Trots att mörka sidor beskrivs är det en bok som också lockar fram skratt. Det är ett nöje att bläddra vidare i denna ”korrespondenshög” samlad mellan två pärmar. Även om det är lättsamt och bokens karaktärer snarare är farsartat tecknade än med djup så väcks tankar på krigsårens utmaningar och umbäranden. Mary Ann Shaffer har skrivit en hyllning till det okonstlade rättframma livet, men också till litteraturen då hon låter Juliet Ashton uttrycka sig på följande sätt: ”Det är just det som är så underbart med att läsa: man blir intresserad av någon mycket liten detalj i en bok, och den lilla detaljen leder vidare till en annan bok, och ett stycke i den boken leder vidare till en tredje. Det hela fortsätter som en geometrisk talföljd – det tar aldrig slut, och allt detta bara för nöjes skull.”

Cecilia Magnusson har alldeles rätt: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap är en bra bok. Antagligen upptäckte jag det för kulturministern. Men jag önskar henne, och fler därtill, nöjet att ha kvar denna bok att läsa.

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar