torsdag 29 april 2010

Filmen - en del av Göteborg framtid!

Jag besökte i början av veckan det blivande Gothenburg Filmstudios. Det är ett kluster för företag som behövs för att skapa film. Det startade för mindre än ett och ett halvt år sedan och har redan vuxit ur två hus.

I Göteborg har vi sedan tidigare Brewhouse som är ett kulturkluster för musik och företagare i den genren. Under ett antal år har det på gamla Aportekarnes område flyttat in kompositörer, artister, musikarrangörer m m. Den geografiska närheten till varandra har stärkt hela musiklivet i Göteborg.

När man började planera Sience Park i anslutning till Lindholmen på Hisingen planerade man in ett område för filmmediet men det blev ingen succé. Nu har man bara en halv kilometer därifrån kommit långt i skapandet av ett livskraftigt klusterområde för filmbranschen.

Man har stora ambitioner. Man vill skapa ett skandinaviskt centrum för filmproduktion som är en internationell aktör att räkna med i framtiden. Jag är övertygad om att de har förmågan att nå dit.

Det finns många goda förutsättningar att med egen kraft skapa detta. Vad samhället runt denna uppbyggnad bör koncentrera sig på är att underlätta denna utveckling i så stor utsträckning som möjligt. De ansvariga för Gothenburg Filmstudios går inte med håven och önskar ökade bidrag utan de vill ha del av den kakan som finns och stöd när man ska filma i stadsmiljö i Göteborg.

Från statligt håll vill man att de medel som anslås för filmproduktion går till svenska filmer och inte hamna utanför landets gränser. Staden Göteborg kan med ganska lätta insatser underlätta för nya produktioner som kommissarie Winter och Johan Falck som skattats högt runt om i hela landet.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar