onsdag 13 maj 2009

Manifestation för kulturens betydelse för hälsan

I måndags var det fullt hus på Dramaten med människor från forskningen,kulturen och politiken. Jag och Solveig Ternström var ansvariga för dagen tillsammans med Dramatens ledning, 1,6 miljonersklubben och riksdagens kultur- och hälsagrupp.

Vi började med detta stora projekt för över ett år sedan och det har varit mycket arbete men värt varenda minut. Helgen som gick var det genrep på stora scenen.

Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och socialförsäkringsministern Cristina Husmark Persson var båda där, två moderata ministrar vi kan vara stolta över. De pratade varmt om samarbete mellan olika politikområde samt lovade nya pengar till en försöksverksamhet med kultur som en del i rehabiliteringen vilket vi verkligen kämpat för. Stort tack för det.

Vi fick även lyssna på 10 skådespelare från Dramaten och amatörer samt en kör av 88 pensionärer från Umeå som sjöng rock. Publiken jublade.

Gunnar Bjursell, Michael Nilsson och Fredrik Ullen medverkade som forskare. Det var mycket bra och lärorikt. Många fick upp ögonen för vad kulturen betyder för hälsan och för vår hjärnas
välmående men också rehabilitering.

Gunilla von Bahr var som en levande flöjt som höll ihop programmet tillsammans med oss på ett fantastiskt sätt. Musiken fanns med genom hela dagen.

Jag är övertygad om att alla de 550 människor som lämnade Dramaten på måndagen var helnöjda.Vi är själva mycket nöjda och har redan planeringen på gång för nästa år.

Anne Marie Brodén
Ordförande i kultur- och hälsagruppen i riksdagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar