lördag 2 maj 2009

Chopin och Warszawa

Europaparlamentets största politiska gruppering, EPP (European People´s Party), har haft kongress i Warszawa. Det har varit tal och framföranden av kontinentens ledande borgerliga företrädare. EPP närstående partier sitter i regeringsställning i 19 av EU-områdets 27 medlemsstater (däribland i Sverige).

Starkt intryck gjorde Warszawas borgmästare Gronkiewicz-Waltz. Hon är dessutom minister och kopplad till riksbanken. Självfallet lyfte hon fram den egna stadens fördelar. Hon underströk dess kosmpolitiska ställning och närvaron av bortåt 300 000 studenter. Tydligt stolt var hon också i samband med att det nämndes att Fredric Chopin tillbringat ett antal år i Warszawa. Han har dessutom fått skänka sitt namn till flygplatsen.

Och det handlar om en stor kompositör. Idag kanske inte lika ofta spelad som förut. I vart fall inte på min CD-spelare! Som det ibland händer med stor musik får man plötsligt smak och några veckor eller månader kan plötsligt helt upptas av enstaka verk och stycken. För egen del har det varit Bach och senast Sibelius. Men efter besöket i Polen känns det som att Chopin ligger bra till.

Borgmästare Gronkiewicz-Waltz förstår också den starka koppling som finns mellan stor kultur och en ort eller bygd. Det är detta som ibland brukar benämnas ”kulturell ekonomi”. Även om man som jag tror att kulturen har ett värde i sig går det ju inte att bortse från att den dessutom kan användas för att framhäva eller förstärka en egen identitet. Så är det med Polen, Warszawa och Chopin.

Europas styrka är dess mångfald. Här finns olika röster och traditioner.

Den som mer är intresserad av EPP-kongressen ur en politisk synvinkel kan läsa om Lech Walesa och andra på min valblogg: http://hanswallmark.blogspot.com

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar