onsdag 6 maj 2009

Dalarna - Del 2

En dag i Avesta med kommunens ledande moderat, riksdagskollegan Ulf Berg, blir fullmatad. Jag inleder vid lunchtid med Rotaryföredrag som huvudsakligen handlar om Norden och avslutar kvällen med M-möte på Europatema. Däremellan har det varit en del besök, inklusive en snabb titt på det mycket vackra blåkaklade hus ritat av Alvar Aalto som skänker karaktär till Avesta.

Kulturchefen är en engagerad guide då han visar hur det gamla, nedlagda järnverket från 1800-talet tagits om hand. Efter att legat nere och bokstavligen samlat damm i årtionden kom det så på nytt till användning. I de 5000 kvadratmeter omfattande lokalerna lyfts ett stort stycke industrihistoria fram. Det handlar om rostugnar, krossverk och masugnar. Genom att vandra bland allt rostbrunt järn och gråfärgat trä går det att uppleva en del av de hårda och tuffa villkor som präglade denna arbetsplats vilken genom export medverkat till det svenska välståndet.

Det riktigt lyckade är att industritiden nu kombineras med att de väldiga ytorna också används för konstutställningar. Här finns plats för vernissage och installationer. Interaktivt arbetas med optik. För den lek- och fantasifulle är det en stimulerande miljö.

För många kommuner och bygder tas industriepoken för självklar. I modern tid har den alltid funnits där. Just därför är det viktigt att ibland stanna upp och inse vad dessa fabriker och arbetsplatser betytt just för en ort och dess människor. Avesta som så tydligt är präglat av metallhanteringen sedan 1600-talet visar stolt upp sin historia. Och försöker kombinera det som varit med nuet genom kopplingen till kultur och vetenskap. Ibland kan man bli hemmablind och missa det man ser. Det gör inte kulturchefen i Avesta eller Ulf Berg (M). De har öppna ögon och gillar det de ser!

http://www.verket.se

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar