onsdag 20 maj 2009

Äntligen är språklagen på plats

Klockan 16.10 onsdagen den 20 maj 2009 beslutade Sveriges riksdag att införa en språklag i den svenska lagstiftningen. Nu är svenskan huvudspråk i vårt land, äntligen!

Som Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sa i debatten så handlar Språklagen om det allmännas ansvar att värna och vårda vårt gemensamma huvudspråk. För domstolar, myndigheter och andra som utför uppgifter i offentlig verksamhet är det språk som ska användas svenska. Inte nog med detta, språket ska vara vårdat, enkelt och begripligt! Detta är egentligen inget nytt, men jag tror att en del myndigheter kan behöva en påminnelse om detta.

Var och en som är bosatt i Sverige ska ha rätt att lära sig, utveckla och använda svenska. Ytterst är detta en fråga om demokrati och var och ens rättighet att kunna göra sig förstådd och också förstå. Förstå vilka beslut som fattas här i riksdagen, förstå vad som händer i våra domstolar, förstå vilka beslut som fattas på förvaltningsmyndigheterna.

Det föreligger inte något allvarligt hot mot svenska språket idag, trots att vi är ett litet språkområde. Jag är dock övertygad om att det farligt att ta språket för givet. Av de 6 500 olika språk som talas i världen idag är, enligt UNESCO, nästan hälften i farozonen och riskerar att försvinna detta sekel. I vår omedelbara närhet kan vi med sorg konstatera att liviskan, som talades i Lettland, inom kort kommer att försvinna. Idag finns det endast en(!) person som talar liviska.

Utan ett gemensamt språk riskerar vi att demokratin sakta, men säkert, urholkas. Ett samhälles språk är en omistlig och viktig del av den demokratiska processen och därför är det nödvändigt att fastställa detta i lag och nu är det gjort! Nu tar vi sikte mot nya utmaningar.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar