torsdag 18 mars 2010

Skapande skola snart hos alla elever

Ansökningstiden för bidrag till Skapande skola-projekt för 2010 gick ut den 1 mars och man kan konstatera att det blivit mycket populärt.

Bakgrunden var att det i skollagen stadgas att kulturella uttryckssätt skall vara en integrerad del i elevernas kunskapsinhämtning men det utnyttjades i alldeles för liten utsträckning. År 2008 införde alliansregeringen därför ett långsiktigt stimulansbidrag som skolor kan ansöka om för att införliva kultur i undervisningen.

De första åren var det statliga anslaget 55 miljoner kronor vilket motsvarar 180 kronor per elev i skolåren 7-9. Från och med 2010 är anslaget på 120 miljoner kronor och kan sökas för elever i årskurs 4-9. Regeringens ambitioner är att utöka Skapande skola till att omfatta elevernas alla skolår.

400 ansökningar har kommit in till Kulturrådet. Det är en stor spännvidd kulturaktiviteterna som man sökt bidrag för. Dans har i tidigare varit mest populärt.

Vad dessa ansökningar kommer att innebära för konstnärers arbetsmarknad går inte att säga idag. Den utvärdering som gjorts av tidigare ansökningsomgångar visar att 600 konstnärer fått engagemang i samband med Skapande skola.

Idag har 97% av Sveriges alla kommuner ansökt om Skapande skolabidrag. Det är en anmärkningsvärt hög siffra och mycket glädjande - inte minst för alla elever som kan få tillgång till kultur!

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar