onsdag 17 mars 2010

Kulturutskottet besöker V Götaland

I förra veckan besökte Kulturutskottet Västra Götalandsregionen under tre dagar. Besöket inleddes på Göteborgsoperan och Massenets fantastiska, men alltför sällan spelade, opera Thaïs. En mäktig upplevelse om ni har vägarna förbi!


Därefter besöktes två moderatledda kommuner som verkligen visat framfötterna när det gäller kultur- och konstsatsningar. Först Borås med besök på Konstmuseet och en visning av deras Lars Lerin-utställning. Konstmuseichefen Hasse Persson gav en inblick i Lerins otroliga akvareller och spännande liv.

Borås hade tidigare kanske inte rykte som en av Sveriges roligaste städer, men tack vare en stark kultursatsning bland annat på alla skulpturer har man lyckats lyfta både andras bild och självbilden. Inte minst den omdiskuterade Pinocchio-statyn har betytt mycket och varit en viktig symbol för förändringen.


Efter Borås gick resan mot Vara kommun och ett besök på deras Konserthus. Grunden för konserthusbygget var egentligen att gymnasieskolan behövde en nya aula, men genom en medveten satsning på att kombinera detta med byggandet av ett nytt konserthus har man lyckats slå två flugor i en smäll.

Konserthuset har satt lilla Vara på kartan, inte bara i Västra Götalandsregionen utan även långt utanför. Genom att vända utmaningar och problem till möjligheter och lösningar har man etablerat sig som en kommun där det verkligen händer saker. Nästa projekt är förverkligandet av Vara Horse Arena.

Vårt besök avslutades i Hammarkullen. Här fick vi en fin inblick i allt som händer i ett område som annars kanske är mer känt för olika problem. Men med satsningar på bland annat Hammarkullekarnevalen och spännande samarbeten med Göteborgssymfonikerna har man visat hur kulturen kan bidra till både gemenskap och framtidstro!

/Olof Lavesson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar