tisdag 2 mars 2010

Ett OS utan dopningsavslöjande?

”Fantastiskt” är ett bra ord för att beskriva de svenska insatserna i OS i Vancouver - även om ishockeyfansen hade svårt att dölja sin besvikelse när Tre Kronor åkte ut i kvarten. För alla oss idrottsintresserade stundar nu en period av svår abstinens.

Jag var borta några dagar i förra veckan och försökte följa spelen över fransk och schweizisk TV. Det är lärorikt och samtidigt fascinerande att konstatera hur olika grenarna värderas i olika länder. Curling är stort i Schweiz och i Sverige, men intresset i Frankrike är nästan obefintligt. Längdskidor bevakades i de båda länderna mest genom repriser, medan i Sverige var livesändningar en självklarhet. Idrotten förbrödrar, javisst, men fortfarande är det den sanna patriotismen som hyllas.

Vad som varit minst lika glädjande som alla härliga idrottsprestationer är att hittills har inga dopningsfall avslöjats – även om det säkert finns prov som ännu inte har analyserats.

Om det beror på att fuskarna har blivit skickligare eller om kontrollerna har blivit bättre är svårt att säga. Regeringen har tillsatt en utredning som skall föreslå hur antidopningsarbetet skall bli ännu effektivare och om det skall organiseras helt fristående från idrottsrörelsen som i nästan hela övriga världen. Viktigt är att vi aldrig ger upp kampen mot idrottens dopningsfuskare, men samtidigt inte negligerar förekomsten av otillåtna medel i våra gym- och träningshallar.

Men för oss idrottsintresserade är abstinensen snart över. Idag tisdag den 2 mars är det precis 100 dagar kvar tills fotbolls-VM sparkar i gång i Sydafrika. Och trots att vi inte gick vidare till slutspelet har vi faktiskt en svensk med. Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck blev nyligen utnämnd till förbundskapten i Nigerias landslag. Kanske innebär det att Nigerias sak blir vår i Sydafrika?

Göran Montan
Idrottspolitisk talesman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar