onsdag 17 mars 2010

Almgren prisas av Akademien

Birgitta Almgren är en forskare och författare som hårt engagerat sig i att få tillgång till Säpos arkivuppgifter om den östtyska säkerhetstjänsten Stasi som kommit svenska myndigheter till del via CIA. Östtyskarna höll koll på sina kontrakterade informatörer och med stor noggrannhet antecknade vilka de var, vad de rapporterade, uppdrag de sändes ut på och i vissa fall om de tilldelats ordnar eller andra utmärkelser av DDR-staten. I ett antal andra länder, exempelvis Danmark, har det så kallade Rosenholz-kartoteket öppnats för forskare och andra. Så inte i Sverige.

Birgitta Almgren kom för några månader sedan ut med den uppmärksammade boken ”Inte bara Stasi….”, med underrubriken relationer Sverige-DDR 1949-1990. För att vara en ganska tung faktabok har det glädjande hänt att Carlssons förlag fått trycka en andra upplaga.

Nu meddelas att Svenska Akademien tilldelat Birgitta Almgren ett extra pris på 100 000 kronor. Välförtjänt kan man som utomstående betraktare tycka både för hennes senaste bok (som jag själv skrivit en längre anmälan om i Svensk Tidskrift) och hennes envetna kamp som forskare. Nu förbereds nämligen för andra gången ett överklagande till regeringsrätten för att få tillgång till de uppgifter hon söker.

Svenska Akademiens ständige sekreterare, historikern och författaren Peter Englund, har i en personlig bloggkommentar tydligt gett tillkänna sin uppfattning om Säpoarkivens hemligheter. Han skriver: ”Dock vill jag personligen tillägga att jag tycker att det är högst märkligt att en sådan välrenommerad forskare som Almgren inte tillåts fullborda sin viktiga och gedigna kartläggning genom att få tillgång till SÄPO-arkivets uppgifter om det 50-tal svenskar vilka arbetade åt östtyska Stasi. Detta är en begäran som skulle varit fullkomligt okontroversiell i de flesta andra länder, men inte här: den svenska statens hemlighetsmakeri kring delar av det Kalla krigets historia går sorgligt nog vidare; och detta oavsett färgen på ministären."

Jag har i en annan bloggkommentar (http://hanswallmark.blogspot.com/) spekulerat i möjligheten att ett uttalande av justitieminister Beatrice Ask i förra veckan kan vara en öppning. Ifall forskare direkt vänder sig till regeringen med en begäran om att få tillgång kan sekretessen kanske komma att hävas för dem.

Birgitta Almgren är värd sitt pris från Svenska Akademien. Som forskare är hon också värd att få tillgång till de Stasiuppgifter som finns hos Säpo! Och alla vi andra är värda att få reda på sanningen!

Södertörns högskola skriver här om Birgitta Almgrens pris:
http://webappo.web.sh.se/

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar