torsdag 22 oktober 2009

Kreativitet är en överlevnadsfråga

Ledamöterna gjorde häromdagen tillsammans med våra tjänstemän i den moderata kulturkommittén ett besök i 2009 års Kulturkommun, Karlskoga. En mycket spännande dag som innebar att vi kom att förstå varför Karlskoga förtjänade utnämningen.

Denna (numera) mindre ort som är på väg ned mot 25 000 invånare kämpar för sin överlevnad. Det finns positiva sidor som gör att överlevnadchanserna är goda. De är landets näst civil- ingenjörstätaste kommun. Att ha många högskoleutbildade invånare är en styrka.

Dessutom är kulturengagemanget stort. Det går tillbaka till Bofors storhetsdagar då företaget satsade mycket på att de anställda skulle få möjlighet till att utöva och njuta av kultur. Det ideella engagemanget är fantastiskt. De har symfoniorkester, musikkår, teatersällskap mm.

Kommunen har en mycket bra styrka, de har människor som tror på sin bygd. En kommunal tjänsteman uttryckte sig som att "vård, skola omsorg utför vi i kommunen på entreprenad åt staten. Kulturen har vi möjlighet att utveckla som vi själva vill". Tänkvärt tycker jag!

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar