fredag 16 oktober 2009

Dole förlorade, yttrandefriheten vann

Torsdagen var en ovanlig dag i riksdagen; de senaste veckorna har jag i yttrandefrihetens namn tillsammans med min riksdagskollega Luciano Astudillo (s) med olika medel försökt påverka det globala amerikanska mångmiljardföretaget Dole att dra tillbaka sin stämning mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för hans film "Bananas". Vår filmvisning i riksdagen 1/10 väckte medieintresset, kanske också vår debattartikel i SvD 9/10.

Strax före vår lunch med livsmedelskedjorna Ica, Coop och Axfood om vilket tryck de kunde skapa på Dole kom meddelandet att Dole drar tillbaka stämningen. Det är en fullständig seger - faktiskt lite politisk historia; hur ofta händer det att en enskild aktion i riksdagen så snabbt ger resultat? Bakom ligger förstås många andras insatser, inte minst påtryckningar på livsmedelshandlarna, men som Gertten sade på torsdagen blev fallet riktigt synligt med riksdagsinsatsen över partigränserna.

Det skedde med brett stöd, över 100 ledamöter från sju partier undertecknade på två dagar vårt upprop i riksdagen, och särskilt glädjande var att kulturministern gav oss företräde på torsdagen och vid vårt mediemöte stödde aktionen. Hennes uttalande var föredömligt tydligt:

"Detta känns som en seger för yttrandefriheten och demokratin. Det är glädjande att Dole insett att deras agerande varit helt fel. Det går aldrig att tysta kritiker, utan alla måste vara beredda att ta debatten och föra den öppet. Detta fall visar också att yttrandefriheten inte är given, utan vi måste kämpa för den. Det gäller att vara uppmärksam för hot mot den och att vi ständigt är vaksamma."

Mats Johansson

Medialänkar:
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3656599.svd
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/dole-drar-tillbaka-stamningen-mot-bananas-1.974910
http://svtplay.se/t/102863/kulturnyheterna
http://tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1274944&renderingdepartment=2.40195 http://www.expressen.se/noje/film/1.1743350/dole-drar-tillbaka-stamning
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/maria-schottenius-om-dole-och-banans-1.975217
http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article558364/Dole-har-inte-kontaktat-mig.html?refp=558223
http://www.gp.se/kulturnoje/1.225063-dole-drar-tillbaka-stamning
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=3169181

Vidare information:
http://www.bananasthemovie.com/

5 kommentarer:

  1. En del uppgifter förekommer om att Dole lade ner stämningsansökan p g a att de bedömde att opinionen mot dem skulle förstärkas och skada deras good will.

    Däremot hävdar de fortfarande, att filmen kommer med felaktigheter som skadar Dole.

    Är det en seger för yttrandefriheten om en kraftig opinion stödjer en film som kanske är förtal och inte konsumentupplysning.

    Har någon uppgifter om hur det förhåller sig?

    Per Kjellén
    Kungsbacka

    SvaraRadera
  2. Kan det vara så, att Dole mycket väl känner till yttrandefriheten i USA och i Sverige. USA är mer positiva till att slita tvister inför domstol än att debattera i media. Därför kan det vara en naturlig åtgärd för Dole att ta sina påståenden om att vissa inslag i filmen Bananas är felaktiga och kränkande för Dole. Om det är så så tycker jag att opinionsstormen mot Dole i media inte är en seger för yttrandefriheten utan en seger för de som inte vill pröva Doles sak. Har Dole rätt eller fel i sina påstående - det får vi aldrig veta.

    Per Kjellén
    Kungsbacka

    SvaraRadera
  3. Ja, "någon" har uppgifter om hur det förhåller sig - nämligen Dole som i beskedet hänvisar just till yttrandefriheten i Sverige som ett skäl att dra tillbaka stämningen. Vad domstolen anser om Doles påståenden framgår av filmen, i den del som handlar om att Dole förlorade det bakomliggande målet i första instans.

    Hälsningar
    Mats Johansson

    SvaraRadera
  4. Förlåt jag har missupfattat alltsammans. Jag trodde att Dole lämnat in en stämning mot filmen till en domstol i Sverige, eller annat land som kunde ta emot en stämning i detta ärende. Men nu förstår jag att frågan om förtal redan avgjorts och skildrats i filmen Bananas, Men vilken domstol var det och vilket var domstolens utslag?

    Per Kjellén

    SvaraRadera
  5. Jag har nu hittat Dole´s pressrelease och förstår, att stämningen var inlämnad i Los Angeles, och att skälet var att Dole insåg att i Sverige anses det inte vara lämpligt att dra förtal och misstolkningar inför domstol. Dole öppnar sig för diskussioner.

    Därför tycker jag det är tråkigt, att alla debatter och inlägg jag läst i Sverige hela tiden hävdar, att detta vara en seger för yttrandefriheten.

    Så frågan är fortfarande öppen om det är så, att Dole tidigare (och kanske fortfarande) förgiftat anställda genom bekämpningsmedel, som var accepterade när de användes.

    Att den domstol, som figurerar i filmen anser kan inte vara detsamma som den domstol i Los Angeles skulle kunna komma att anse och det som skildra i filmen är ju just det som skall debatteras.

    Så kom igen med debatten i yttrandefrihetens namn.

    Per Kjellén, Kungsbacka

    SvaraRadera