tisdag 22 september 2009

Vi vågar ändra kulturpolitiken!

Igår presenterades både Budgetpropositionen och Kulturpropositionen. Jag var lite orolig att vår första omläggning av kulturpolitiken skulle drunkna i rapporteringen från Finansministerns presentation. Nu blev det inte så utan förslagen till ny kulturpolitik fick stort genomslag i alla medier igår och idag. Det känns skönt.

Anledningen till att Kulturpropositionen lades samma dag är ju att många av de förslag som vi lägger har en ekonomisk koppling och återfinns i Budgetpropositionen för 2010.

Sammanfattningsvis innehåller propositionen "Tid för kultur" den framtida inriktningen för kulturpolitiken. Kulturens egenvärde betonas, men också kulturens och kreativitetens betydelse för andra samhällsområden. De kulturpolitiska målen förnyas och statens stöd till kulturverksamhet på regional nivå förändras.

Bland de satsningar som presenteras i propositionen finns en utbyggnad av Skapande skola till att också omfatta åren 4-6. Framtidens kultur ersätts från och med 2011 med den så kallade Kulturbryggan som är ett nytt sätt att stödja förnyelse och nyskapande. En analysmyndighet inrättas som får ett ansvar för att följa och analysera utvecklingen inom hela kulturområdet.

Genom samverkan mellan myndigheter ska kulturens roll i samhället stärkas. En samordnad nationell strategi för digitalisering ska tas fram, samarbetet inom museisektorn ska förstärkas och Kungliga Biblioteket får ansvar för att driva på utvecklingen inom biblioteksväsendet. Landsarkivet slås ihop med de övriga arkiven över landet.

Systemet med livstidslöner för några få konstnärer försvinner men pengarna finns kvar för att ge fler konstnärer under en begränsad tid helt kunna utveckla sitt konstnärskap. Idag är det endast 157 personer som åtnjuter denna förmån. Framöver kan många fler konstnärer få chansen!

I regeringens budgetproposition för utgiftsområdet 17 återkommer en rad satsningar på kulturområdet, med tydliga kopplingar till de kulturpolitiska prioriteringarna barn och ungas rätt till kultur, kulturarv för framtiden och förbättrade villkor för den nyskapande kulturen.

Några exempel på satsningar är att den kyrkoantikvariska ersättningen föreslås uppgå till 460 miljoner kronor per år till och med 2014. Det görs även satsningar där medel avsätts för det byggda kulturarvet som förvaltas av hembygdsrörelsen. Verksamheterna vid Sveriges Teatermuseum, Stiftelsen Marionettmuseet och samarbetsnämnden för folklig dans integreras i Statens musiksamlingar. Konstnärsnämndens anslag förstärks. Teateralliansen och Centrumbildningarna tillförs medel för att stärka kulturskapares möjligheter på arbetsmarknaden.

Ett stabilt finansieringssystem för idrotten införs och kopplingen till AB Svenska Spels överskott upphör. Idrottsanslaget uppgår till 1 205 miljoner kronor. Nu underlättar vi för idrottsföreningarna att planera sin verksamhet.

För Idrottslyftet utbetalas 500 miljoner kronor även under 2010. Det syftar till att få fler barn och ungdomar att idrotta. Ett nytt nationellt kompetenscentrum skapas med uppdrag att underlätta för idrotten att söka och få internationella idrottsevenemang till Sverige.

Alliansen vågar både ompröva och förnya samtidigt som vi slår vakt om och utvecklar det som fungerar väl. Barn och unga uppmärksammas särskilt i de nya mål föreslås. Det är en mycket bra början på en ny kulturpolitik!

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar