måndag 7 september 2009

Tack för maten!

Voksenåsen är Norges nationalgåva till Sverige efter andra världskriget. 2010 firas femtioårsjubileum. Alla håller tummarna för att kungaparen från de båda nationerna den 2 oktober kan träffas tillsammans med andra gäster på anläggningen som finns 501 meter ovanför Oslo med en bedårande utsikt över stad, fjord och med svenska berg bortom skogarna i öster.

Svenska Fastighetsverket förvaltar det som utvecklats till ett ledande konferenshotell och en betydande kulturinstitution. En del av programverksamheten finansieras via det svenska kulturdepartementet. Huvudsakligen lever och frodas man av sina gäster som inte minst uppskattar matsalarna. Karl Einar Ellingsen är en stolt chef som varit på plats sedan slutet av 1990-talet. På klingande norska säger han att Voksenåsen med åren kommit att innebära allt mer svensk närvaro i Norge och det är något han uppskattar. Och det är mycket marknad och litet katedral, något som jag borde uppskatta säger han med en blinkning till den moderate riksdagsmannen. Goda affärer och gäster som vill komma tillbaka har gjort det möjligt att finansiera utbyggnad och nya rum. Användandet av ordet ”katedral” syftar på ambitionen att vara en mötesplats, inte bara för nordiska företrädare utan med en vidare spejande blick än så. Det arrangeras seminarier, föreläsningar, utställningar och konserter.

Voksenåsen är mycket Norden när det är som bäst. Lokalerna präglas av utrymme, luft och funktionalitet. De flesta möbler är från Småland. Det finns vacker konst. Och olika framträdande personer hedras med att få låna sina namn till delar av byggnaden: Dag Hammarskjöld, Gustav Wasa och mindre grupprum som påminner om Astrid Lindgrens skapelser Pippi Långstrump och Emil. Vid ingången finns skulpturer och byster, bland annat en föreställande den legendariske chefredaktören Torgny Segerstedt.

Under en rundvandring med Karl Einar Ellingsen går det verkligen att uppfatta den genuina varma hemkänsla som finns på Voksenåsen som att detta är hans egen ögonsten. Han är dessutom något inte alldeles vanligt som en ledande kulturperson - kompositör och pianist - som kan kombinera engagemang och klappande hjärta för fantasi och kultur med sunt ekonomiskt tänkande. Det här handlar också om en bortglömd del av Sveriges historia. Ibland talas det kritiskt om vad man inte gjorde under andra världskriget, menar Karl Einar Ellingsen. Med Voksenåsen säger vi i Norge ”Tack för maten”. Under krigsåren försågs många nämligen med soppa från Sverige. Näringstillskott som betydde mycket för inte minst de mindre. Under 1940-talet uppfördes fler än 700 ”svenskhus” på olika håll i Norge. Kåkar för barnfamiljer som erbjöd både trygghet och värme. Min guide har själv vuxit upp i en sådan fastighet. Och sedan utbildades en så kallad norsk polisstyrka på andra sidan gränsen som hade stor betydelse efter freden 1945.

Voksenåsen innebär närvaro och delaktighet. Men också en påminnelse om att våga stå upp för rätt och sanning i en svår tid. Allt detta är onekligen värt att fira nästa år!


Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar