torsdag 24 september 2009

Kulturen blomstrar i Umeå

Umeå är fantastiskt på många sätt. Inte minst inom kulturens område. Efter två dagars besök på en nordisk konferens i Umeå med temat "kultur och hälsa" är jag imponerad. Att man nu utsetts till kulturhuvudstad förstärker naturligtvis känslan av att här händer det saker. Vi har fått lära oss om satsningar på kultur inom äldreomsorgen som alla kommuner borde ta efter.
7 500 kulturaktiviteter varje år i samarbete med studieförbund och voläntärer till en kostnad av 250 000 kr. Det är verkligen att få valuta för skattepengar. Eleanor Bodel som ansvarar för detta gör ett jättejobb. Det finns även en bok som beskriver vägen till denna framgångssaga.

Vidare har jag lyssnat på Norges framgångar med kulturkryckor som ger stöd via kulturen till människor för att stärka hälsan på ett organiserat sätt. Låt kulturen komma till människor där de finns är mottot. Även Skåne var med och berättade om allt som händer i södra Sverige. Som alltid så ligger man långt framme.

Jag pratade om regeringens politik och allt som nu sker inom området "kultur och hälsa", men även om våra satsningar i övrigt i kulturpropositionen. Det är tydligt att "Skapande skola"- satsningen uppskattas mycket. Förslaget om att få mer regionalt inflytande genom portföljmodellen från Skåne fick också med beröm godkänt. Glädjande är också att vi nu genomför ett försök med "kultur på recept" i bl a Helsingborg.

Anne Marie Brodén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar