lördag 19 september 2009

Du behövs! Val 20 september

Socialdemokraten Ulf Bjureld har in i det sista lyckats skapa intresse för de val Svenska kyrkan arrangerar söndag 20 september. Han har noterat att partiledaren Mona Sahlin befinner sig på kändisfest på Mallorca istället för att delta i en kampanjavslutning för något S-partiet säger sig prioritera. De interna motsättningarna inom Rörelsen får man hantera själv. Det är ju inte precis första och knappast sista gången Mona Sahlins handlingar offentligt recenseras av de egna. För att markera något slags jämvikt har det konstaterats att den moderata kulturministern är på samma Medelhavsö och samma fest. Och det hävdas vara konstigt då Lena Adelsohn Liljeroth också är ansvarig för samfundsfrågor inom regeringen. Men det är en enorm skillnad! Svenska kyrkan och staten har förändrade relationer sedan 2000. Det finns inget kyrkoministerium och söndagens val organiseras inte av någon statlig myndighet. Istället är det rätt klokt att kulturministern, som inte kandiderar till något uppdrag inom Svenska kyrkan, ligger lågt på samma sätt som hon bör förhålla sig på respektfullt avstånd till andra kyrkor och församlingar som den romersk-katolska, de ortodoxa, judiska församlingen eller de muslimska organisationer som finns. Hur ledande företrädare utses är upp till var och en. Läget är ju annorlunda för Mona Sahlin då hon leder ett parti som tydligt markerat ökad politisering av Svenska kyrkan. Nu får hon utöva sitt ledarskap med drink i handen på femtioårskalas på ett lyxhotell några tusen kilometer bort.

Mediebevakningen av årets kyrkoval får nog sägas ha varit litet bättre än tidigare, även om det stora intresset visas det låga valdeltagandet. Ett antal församlingar och nomineringsgrupper har också gjort sitt till för att öka temperaturen. Men från ganska låga gradtal, skall sägas. Hemma i Barkåkra har både församlingen som moderaterna och en annan gruppering sett till att material hamnat i brevlådorna. Och i Stockholm har jag fångat upp broschyrer från flera håll. Mest spännande är nog den från Hedvig Eleonora på Östermalm. Under rubriken Du Behövs! skrivs både om valet den 20 september som om verksamheten. Här, liksom på många andra håll, finns en imponerande bredd som visar hur viktig och angelägen Svenska kyrkan kan vara. I församlingsbladet informeras om ett kommande Bergmansymposium som den 20-21 november arrangeras för att lyfta fram den stora regissörens tankar kring ”ondskan, människan och metafysiken”. Det sjunde inseglet (inspelad vid Hovs hallar på Bjäre) och Viskningar visas och sedan kommer samtal att föras med bland andra skådespelerskan Inga Landgré, biskop Carolin Krook och regissör Stefan Jarl. 27 september ger altsångerskan Anna Larsson en rapsodi med musik komponerad av Johannes Brahms. Under tre söndagar kommer också gästpredikanter att bjudas in att ta predikstolen i besittning. Domsöndagen 22 november är vikt för Mats Svegfors vilket har alla möjligheter att bli mycket givande.

Församlingsbladet från Hedvig Eleonora berättar också om det stundande kyrkovalet. Moderaterna presenterar några av de tankar partiet lokalt vill förverkliga. Och bland namnen på listan finns förutom Annika Sandström i topp även Carl Bildt. Inte bara utrikesministern finns med på en valsedel utan även justitieminister Beatrice Ask kandiderar på Kungsholmen. Med tanke på att varje röstberättigade har möjlighet att kryssa upp till tre personer på varje lista skall regeringsmedlemmarna inte utesluta att de inom kort kommer att få kallelser till nya sammanträden.

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar