söndag 26 juli 2009

En veckas kultursidor

För ett par dagar sedan återvände jag hem till Skåne efter att ha varit i Frankrike. Det fina med nätet är ju att det går att följa nyheterna och tidningarna från Sverige. Men en speciell känsla är det ju att ändå bläddra i pappersexemplaren. Rätt snart lade jag åt sidan kulturdelen i NST/HD för att läsa vid senare tillfälle. Och det har nu inträffat! Det fanns en hel del spännande material.

Bäst tyckte jag kanske om artikeln som handlade om nordvästskånska antikvariat (söndag 19 juli). För tio, femton år sedan då jag arbetade på Nordvästra Skånes Tidningar (NST) gjorde dåvarande kulturchefen Eva Thelander och jag en inventering av dem som sålde äldre och begagnade böcker i grannskapet. Under åren har några försvunnit medan andra fått se verksamheten krympas. I Ängelholm finns dock jämfört med tidigare ett nytillskott i den rörelse som Anders Wendelberg driver. Och Olle Brunkestam har en klassisk inrättning i Helsingborg. Men visst är det så att antikvariaten under de senaste åren försvunnit från mer centrala adresser. I bästa fall till billigare lokaler. I sämsta fall för att läggas ned. För egen del tycker jag att det alltid är lika angenämt att besöka ett antikvariat med doften av bokdamm som kittlar näsborrarna och så mycket intressant att läsa och så litet tid! Syndikalisternas Röda Rummet i Uppsala måste erkännas vara favoriten. Inte för de åsikter en del av personalen kan tänkas hysa utan för en uppriktig kärlek till just böcker!

En av de författare som fortfarande kanske kan återfinnas på antikvariat är Gustaf Hellström med rötterna i Kristianstad. Om honom skrevs det i en lång litteraturanmälan måndag 20 juli. En intressant person i det närmaste helt bortglömd idag. I Svante Nordins utmärkta biografi över Fredrik Böök återkommer denne skolkamrat. Där framstår han som mer borgerligt konservativ medan han i NST/HD görs en smula radikal. Skribenten Crister Enander är dock som vanligt en av de mer läsvärda på tidningens kultursidor.

Fredag 17 juli skriver Ann Lingebrandt om dansken Carsten Jensens senaste roman översatt till svenska: Sista resan. Det är en välvillig text, både gentemot författaren som hans verk. Centralgestalt är en av bifigurerna i succén Vi, de drunknade. Jag har själv inte läst denna rätt tjocka bok även om jag noterat att den numera finns i pocket. Vid de nordiska bokdagarna i Helsingborg förra året lyssnade jag till Carsten Jensen och det var inspirerande. Och fler goda vänner har bekräftat att hans förra bok verkligen är en stor läsupplevelse. Det får väl bli att känna av stämningen i den danska hamnstaden Marstal…

Som en av ledamöterna i den politiska referensgruppen till Mats Svegfors filmutredning var det bra att biografernas ställning uppmärksammades lördag 18 juli. Film med sin spännande dragning mellan konst och kassa, mellan smal gestaltning och stor publik, är en kulturform som gillas av många. I Sverige handlar det om cirka 15 miljoner biobesök under en tolvmånadersperiod. Digitaliseringen är en utmaning. Samtidigt skall inte kostnaden överdrivas, idag kan en ny anläggning kosta ett par trehundratusen eller något mer. Men det går också att göra besparingar då filmkopior inte behöver skickas rent fysiskt utan distribueras digitalt. Det går även att åstadkomma en bredd ingen tidigare kunnat hoppas på som när nu stor opera från New York, Wien och London via bioduken visas även på mindre orter. Ett antal biografer räknas upp och särskild oro ger tidningen uttryck för ifråga om Röda Kvarn i Helsingborg. Notabelt är faktiskt att NST/HD i denna artikel helt bortser från Röda Kvarn i Ängelholm som är ett gott exempel på en helt fristående biograf som överlevt tack vare ägarnas passion till filmen, bra program och att kommunen mot en viss årlig ersättning har möjlighet att nyttja de fina lokalerna. Visst finns problem och utmaningar, men också möjligheter!

Intresserad av HDs kultursidor: http://www.hd.se/kultur

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar