tisdag 21 juli 2009

MMF i Båstad

Båstad och Bjäre är vackert så här års. Och synnerligen välbefolkat under ett par veckor. Ibland känns det som hela stadsdelar från Stockholm hittat hit. Glädjande finner dock många till pärlor som Bokhandeln, Sand, Norrviken eller för den delen Heberleins med sina charkuterier i Förslöv.

En plats värd besök, rent av en omväg ifall man färdas på motorvägen E6, är Märta Måås-Fjetterström. Här visas fantastiskt konsthantverk. Och har man 250 000 kronor eller så med sig går det nog att finna en lämplig matta.

Märta Måås-Fjetterström, MMF, har funnits i 90 år och skapat otroliga saker genom åren. För några dagar sedan var en av de senaste konstnärerna på plats för att beskåda en matta framtagen av skickliga väverskor. Drottning Margrethe II verkar av kommentarer i media ha varit mycket nöjd med det som skapats. Och med hennes närvaro och firandet av 90 år har MMF fått lika mycket som glädjande uppmärksamhet. För några dagar sedan träffade jag på en middag ägaren och han var tacksam för allt som rapporterats. Speciellt gillades Svenska Dagbladets bevakning: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3192021.svd

Det finns många goda skäl att lyfta fram Märta Måås-Fjetterströms gärning. Med mönster och formgivning skapades onekligen något storslaget. VD Angelica Persson säger i SvD att det är goda exempel på ”svensk grace”. Som person var hon företagsbyggare och entreprenör till och med före den kvinnliga rösträttens införande. Och MMF lever fortfarande som ett starkt och respekterat varumärke!

Den danska drottningens närvaro, jubileet samt god medietäckning har verkligen kastat ljus över MMF. Det är glädjande och rättvist. Samtidigt är det angenämt att just traditionellt konsthantverk lyfts fram. För en tid sedan gjorde jag ett besök och fick då bland annat se hur färgningen av ullgarner nu tagits över och sker på plats i Båstad. Det gäller att finna rätt nyanser som stämmer överens med redan skapade mattor från 20- och 30-talet och gamla mönster.

För den som vill veta mer finns också en hemsida: http://www.mmf.se

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar