torsdag 9 juli 2009

En klassiker i sommar

Almedalsveckans alla intryck har hunnit sjunka in en aning och semesterlugnet börjar lägga sig. Tid för kontemplation och eftertanke kan nu få lite utrymme.

Ett mycket starkt minne från veckan på Gotland är årets uppsättning på Romateatern, Som ni vill ha det. Denna 20-åriga kulturgärning, som i en underbar miljö, spelar Shakespears verk. Jag rekommenderar varmt alla och en var att ta chansen och se förställningen. Den är både välgjord, fartfylld och rolig.

Oräkneliga är de människor som år efter år åstadkommit dessa teaterupplevelser. Jag vill dock i detta sammanhang nämna den fantastiska Barbro Osher som med sina tillgångar valt att stödja uppsättningar runt om i Sverige (och i världen) oavsett det månde vara teater, opera eller annan kultur.

Det är avgörande för både klassiker och nyskapande konst att civilsamhället, det vill säga enskilda personer och företag, stödjer verksamheternas tillkomst. Drivande personligheter som satsar sina pengar, inte för att få tillbaka insatsen med ränta, utan det är glädjen att ge och se något förverkligas. Detta borde vi stödja och uppmuntra mycket bättre från offentligt håll.

Det finns så många upplevelser att hänge sig åt i vårt land. Hemkommen till västkusten funderar jag nu på ännu en klassiker, nämligen August Stridbergs Dödsdansen som snart går upp på Tjolöholms slott.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar