måndag 6 juli 2009

Det handlar om Blair

Sommar, sol och läsning är väl sådant som uppskattas så här års. Det hör liksom samman. För egen del försöker jag gärna leta upp någon bok som fått bli liggande. Återseendets glädje. Och närmar man sig så kallade klassiker som Strindberg eller ännu längre tillbaka i tiden som Shakespeare inses att det fortfarande finns väldigt mycket oläst! Och det blir mer för varje år som går!

Men en sommar utan någon deckare eller thriller vore också ofullständig. Med Fatherland skapade sig Robert Harris för 15-20 år sedan sig ett stort namn. Smart upplägg, drivet skriven och med rätt fångande miljöskildringar. Något av hans specialitet är ju det oväntade. Väsentlig information på slutet som leder till en perspektivförskjutning som plötsligt kastar nytt ljus över romanfigurerna och deras agerande. För dem som ”fuskar” genom att redan inledningsvis kolla hur boken slutar genom de sista sidorna försvinner en del av det som Robert Harris är så skicklig på. Engima och En ängel i Archangelsk är två andra böcker av honom perfekta för sommarläsning.

I pocket finns Spökskrivaren. En avgången brittisk premiärminister skall få sitt liv nedtecknat medan det fortfarande finns ett stort kommersiellt intresse för hans memoarer. Närmast inspärrad i en lyxig sommarvilla i USA får han från Haag veta att åklagare skall granska misstankar om brott mot mänskligheten genom tidigare order som givits i jakten på misstänkta terrorister.

Och visst finns stora och intressanta likheter mellan paret Blair och romanfigurerna som fått namnen Adam och Ruth Lang. Specialiteten, romanens vändning, är ju inte heller så pjåkig. Samtidigt finns möjligheter både att reflektera kring just Tony Blair som person och den rätt fabulösa karriär han gjort. Från politiskt underbarn till utskälld premiärminister som fört sitt land till krig. Vad har varit verklig drivkraft? Har det funnits någon djupare idébas än viljan till maktutövning? Skådespeleri? Inte endast Tony Blair som regeringschef har ju tvingats värja sig mot dylika beskyllningar…

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar