onsdag 26 januari 2011

The New Union & P3 Guld

I lördags den 22 februari genomfördes den 8:e P3 Guld galan som denna gång gick av stapeln i Lisebergshallen i Göteborg där musikartisten Robyn var den stora vinnaren. I samband med detta passade SR P3 och NRK P3 att tillsammans genomföra diskussioner och möten om det nya projektet The New Union och paneldebatt om behovet av public service och P3 där jag var på plats för att ta del av dessa diskussioner.

Projektet The New Union (TNU) uppstod mot en bakgrund av att både kontakt och samarbete mellan norsk och svensk musikindustri kan bli bättre. Grundtanken är att vi borde se Norden som en naturlig hemmamarknad snarare än att betrakta varandra som konkurrenter, i synnerhet som vi står inför en global konkurrenssituation där vi även sammantaget blir ganska små aktörer. För att samarbeten över gränsen ska öka måste aktörer kunna identifiera potentiella samarbetspartners och få kontaktytor.

Bilden jag fick utav debatten var den att norrmännen i stor utsträckning spelar svensk musik medan vi i Sverige var dåliga på att spela låtar från vårt grannland i SR. Detta var något som Anna-Karin Larsson, chef för SR Musik och Jonas Westman, gruppchef SR Musik tog till sig men påpekade att man inte ska börja kvotera in norskmusik i P3 utan att man kan se till att samarbeta på andra planer, genom att t ex få idéer om program och arbetssätt.

Det diskuterades även lite kring Public Value. Public Value är den nya svenska förhandsprövningen som gäller vid införande av nya public service tjänster som har sin grund i ett meddelande från EU-kommissionen om statsstödsreglernas tillämpning på radio och tv i allmänhetens tjänst. Där den svenska utformningen ligger nära kommissionens minimikrav.

Fokus för diskussionerna var frågan kring motivationen att komma på nya bra tjänster inom public service som sedan måste gå på remissrunda och därmed låter konkurrenter kunna ta idéerna.

Sammanfattningsvis var det synd att panelen enbart bestod utav public service kramare vilket ledde till att den riktiga debatten aldrig fick blomma ut. Och frågor kring P3 och public service betydelse av att existera, kom lite i skymundan.

Amir Adan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar