måndag 17 januari 2011

Kulturdebatt i Göteborgs-Posten

I dagens GP är nedanstående debattartikel införd.

Rubrik: Nu har vi chansen att profilera kulturen i Väst
Svenskt kulturliv har alltför länge varit Stockholmscentrerat. I och med den nya fördelningsmodellen för de statliga kulturanslagen har Västra Götaland en unik chans att bli en banbrytande förebild i arbetet med att skapa ett spännande kulturliv nära människors vardag, skriver Cecilia Magnusson (M).
Den 1 januari 2011 sjösattes en ny fördelningsmodell för de statliga skattepengarna som går till kultur.
Syftet med kultursamverkansmodellen, ibland kallad koffertmodellen, är att kulturen ska komma närmare medborgarna. Med det menas att man har en dialog kring de satsningar som ska göras gemensamt av stat, region och kommuner.
I diskussionen parterna emellan ska hänsyn tas både till nationella kulturpolitiska mål och regionala och lokala prioriteringar. Syftet är även att förbättra dialogen mellan det civila samhället och det professionella kulturlivet.
Kultursamverkansmodellen innebär att kulturen kommer att bli en fråga för ledningarna i regionen respektive kommunen och inte som hittills, stanna vid att vara en angelägenhet för kulturnämnderna.
Vad vill vi med kulturen?
Vi i Västra Götalandsregionen måste nu på allvar ställa oss frågan vad vi långsiktigt vill med vår gemensamma kulturpolitik. Vad är typiskt för kulturen i vår del av landet? Vad vill vi med kulturen i framtiden? På vilket sätt kan kulturen bidra till tillväxt och bättre livsvillkor inom vår region?
Jag menar att svenskt kulturliv alltför länge varit Stockholmscentrerat. Varför inte skapa teaterscener runt omkring i landet som inte har Dramaten och Kungliga Operan som förebilder? Scener som vågar bygga en egen scenkonsttradition.
Västra Götalandsregionen har alla förutsättningar att bli en banbrytande förebild i arbetet med att göra kulturen till en aktiv och värdefull del inom samhällets olika delar. Två exempel är Kultur och hälsa samt Skapande skola där vår region ligger långt framme.
El Sistema-modellen bra förebild
Jag är övertygad om att vår region kan utveckla ett ännu bättre samarbete mellan kultur och näringsliv samt mellan kulturen och den civila sektorn. Ett tredje exempel där vi kan bli en förebild i landet är de kommunala kulturskolorna.
I den traditionella kulturskolan får inte alla elever plats och de som får plats har tillgång till en musikpedagog i endast 20 minuter per vecka. Detta är otillräckligt i alla led. Varför inte göra om Göteborgs kommunala musikskola efter El Sistema-modellen? Redan i dag finns denna musikskola i Hammarkullen sedan höstterminens början.
I SVT sändes nyligen programmet ”Provokatörerna” där Göteborgssymfonikernas chefsdirigent, Gustavo Dudamel från Venezuela, porträtterades på ett fantastiskt sätt. Dudamel, som är en av världens främsta dirigenter, är själv ett barn av El Sistema och han har nu fört verksamheten till Göteborg och Hammarkullen.
En gemensam kultursatsning för att utveckla en modern kulturskola, som kan spridas också till andra delar av landet, skulle kunna vara ett engagemang inom kultursamverkansmodellen
Bredare kulturdebatt
Jag har här försökt att ge några exempel på hur alliansregeringens nya fördelningsmodell kan bidra till att utveckla svenskt kulturliv. Jag hoppas att den närmaste tiden fylls av spännande samtal och idéer kring framtidens kultur i Västra Götaland.
I dag upplever många att kulturdebatten är exkluderande för alla som inte är vana kulturskribenter eller etablerade konstnärer. Jag vill se en öppen och bred kulturpolitisk debatt som inkluderar och välkomnar ett större antal personer ur fler samhällssektorer.
Den nya fördelningsmodellen kan vara med och lägga grunden för ett levande och spännande kulturliv, ett kulturliv nära människors vardag.

Cecilia Magnusson (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar