onsdag 2 juni 2010

Kommer kvinnor fram i filmens värld?

Under onsdagseftermiddagen har jag lett ett spännande rundabordssamtal om film och jämställdhet. Många kom för att föra fram sina synpunkter och det var oerhört slående att de flesta hade en tydlig bild av vilka brister som fortfarande finns. Många bra förslag kom fram på förbättringar.

Svenska Filminstitutets vd Cissi Elwin lyfte fram att mycket har blivit bättre men att vi har en lång väg kvar. Norge lyftes lite som ett föregångsland från flera regissörer och producenter.

Solveig Ternström och Margareta Byström berättade om sin tid på Dramaten. Trots att publiken till stor del är kvinnor så fungerar det fortfarande att berätta historier om unga och lydiga kvinnor.

Är filmindustrin fortfarande präglad av män och deras önskningar var en av frågorna. Ja, ansåg man runt bordet. Berättelser tenderar att vara manligt drivna. Vad blir effekten av detta?

Ett citat som kom upp var vad Kjell Sundvall, svensk filmskapare av Jägarna, en gång sade: Kvinnor är så försiktiga och gör så smala filmer.De behöver spotta upp sig och göra mer dramatisk film! Stämmer detta eller finns det strukturella problem? Svaret blev ja på båda. Vi behöver spotta upp oss samtidigt som det också finns strukturella problem.

Helena Bergström berättade av egna erfarenheter hur det är att vara skådespelare och regissör i en manlig värld. Det finns mycket likheter inom andra områden i samhället. Ett tydligt budskap från Helena var - kvinnor måste bli bättre på att stötta kvinnor och vi alla måste bli bättre
på att ta plats.

En av initiativtagarna till samtalet var Ceclia Magnusson som underströk vikten av att det stöd som går till filmen även måste gå till kvinnor, som producenter, regissörer och inte minst nå ut med berättelser av kvinnor till alla i samhället.

Vi avslutade efter flera viktiga inlägg från aktörer från filmbranchen såsom Filmkreatörerna, CO Film, Dagsljus och många fler med att Solveig Ternström berättade om sitt arbete med att hitta pengar till sina filmprojekt. Helt klart är att fler kvinnor måste söka nya vägar för att hitta pengar samtidigtsom det är viktigt att Filminstitutet jobbar aktivt med frågorna.

Vi i alliansen har lyft upp filmen som ett prioriterat område i vårt arbete och vi kommer att fortsätta verka för att filmen får de bästa förutsättningarna
framöver.

Anne Marie Brodén
Halland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar