tisdag 15 juni 2010

Där intresse blir kunskap

Medborgarskolan har i dagarna haft jubileum. De första 70 åren har firats! På plats fanns bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som höll ett uppskattat anförande till ombuden,

När den ansenliga åldern om sju decennier uppnåtts sker det naturligt med visst tillbakablickande. För det ändamålet har en jubileumsskift tagits fram där de många åren presenterats och analyserats. Bokens titel är densamma som det varumärkeslöfte Medborgarskolan står för: Där intresse blir kunskap.

Per Forsell, en av Medborgarskolans främsta medarbetare vid kansliet i Uppsala, gjorde en lika skicklig som uppskattad genomgång av studieförbundets historia. Flitigt återknöts till bakgrunden och de första åren (i jubileumsskiften har jag tecknat de ideologiska villkor som gällde vid grundandet 1940).

Stämman kom sedan att kompletteras med framtidsspejande då ett inledande visionsarbete startades med sikte på 2012-16. Jag hade förmånen att tala på förbundsstyrelsens vägnar och berätta om det kommande omfattande arbetet som nu precis startats.

Till ordförande för stämman utsågs den tidigare riksdagsledamoten Henrik S Järrel som höll i klubban på ett mycket skickligt sätt. Ett av uppdragen vid en stämma är också att utdela förtjänsttecken och andra bevis på värdighet för lång och trogen tjänst för Medborgarskolan. Knappt dussinet fick förtjänstplaketten för att ha varit organisationen trogen i minst 25 år. Ett glaskonstverk, Som ringar på vattnet, tilldelades tre förtroendevalda, bland andra den duktiga M-företrädaren Sten Nordin i Stockholm. Och så fick tre personer Medborgarskolans medalj, bland dem Margareta Pettersson som började arbeta för Medborgarskolan i Örebro 1966! Hon har arbetat som chef och som cirkelledare. Och hon är Medborgarskolan! Nyss fyllda 90!

Någon dag efter den jubilerande stämman var jag på plats i Karlstad. Där finns ett fint och fruktbart samarbete med de organisationer som står bakom studieförbundet. En liten stund hann jag dessutom träffa de medspråkare som på ideell grund utgör en bro mellan svensktalande och personer som precis kommit till Sverige. Bravo!

Den som vill läsa mitt inledande kapitel till jubileumsboken hittar delar av det på min blogg:
http://hanswallmark.blogspot.com

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar