torsdag 10 juni 2010

Musikalisk jordbävning kan förändra kulturskolan

I Göteborg har just The Simon Bolívar Youth Orchestra Festival avslutats med en fantastisk konsert i Konserthuset. GP´s recensent Håkan Dahl konstaterade att de normala bedömningsramarna inte kunde tillämpas på denna konsert "...hettan i spelet sådan att man inte kunde värja sig. När stråkarna la an riktigt ordentligt var det som om Konserthuset var utsatt för minst en femma på Richterskalan."

Jag har inte upplevt någon jordbävning men det var en av mina största musikupplevelser att höra Beethovens femma och Tjajkovskijs fyra framföras av orkestern från Venezuela som är spetsen på ett fantastiskt socialt projekt.

Från början var det advokaten och politikern José Antonio Abreu som hade en vision om att genom undervisning i klassisk musik skulle man få bort barn och unga från gatorna, från droger och kriminalitet.

El Sistema såg dagens ljus 1975. Man startade med elva barn som kom till den första repetitionen - idag omfattas 300 000 barn som undervisas av 15 000 lärare på 100 musikcentrum runt om i Venezuela.

Musiklektionerna i grupp är viktigast. Så fort ett barn klarar hålla ett instrument får de ett i handen och barn som klarat av ett steg eller två får hjälpa till att lära yngre barn. Varje musikcentrum har minst en orkester.

Världsdirigenten och det musikaliska underbarnet Gustavo Dudamel var ett av dessa barn. Hans talang uppmärksammades tidigt av Abreu som vägledde den unge Gustavo fram till det att Dudamel efterträdde honom som chefsdirigent för Simon Bolívar Youth Orchestra of Venezuela år 1999. Dudamel övergick då från att ha varit violinist till att enbart vara dirigent.

Till hösten startar man upp en musikskola enligt El Sistema-konceptet i Hammarkulleskolan. El Sistema kan komma att revolutionera hela den svenska musikskolan.

Några jämförelser: 20 minuter i veckan spelar en svensk musikskoleelev - 30 timmar i veckan en elev i El Sistema, 363 000 elever i den svenska musikskolan 300 000 i El Sistema. Den svenska musikskolan kostar 2,1 miljarder kronor per år och El Sistema 185 miljoner USD. Jämförbara siffror som får i alla fall mig att fundera vad det är vi håller på med.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar