torsdag 3 juni 2010

Framtidens kulturpolitik är här!

Idag, torsdagen den 3 juni, presenterade Alliansens arbetsgrupp för kultur- och idrottspolitik sin rapport med förslag för nästa mandatperiod. Arbetsgruppen har bestått av kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) samt riksdagsledamöterna Anders Åkesson (C), Christer Nylander (FP) och Dan Kihlström (KD).

På en presskonferens i Riksdagen presenterades den kulturpolitik som ska ligga till grund för Alliansens valmanifest inför höstens val. Här är några av förslagen i rapporten

Stöd till inköp av kulturverksamhet till vården och äldreomsorgen
Arbetsgruppen föreslår att de kommuner, landsting och privata vårdgivare som vill prova nya vägar att använda kultur i vården och omsorgen bör kunna söka stöd till detta efter modellen för Skapande skola.

Bokutredning för ökat läsande
Det är tio år sedan en genomlysning av läsandet gjordes. Under denna tid har samhället och läsandet radikalt förändrats. Arbetsgruppen vill se en bred bokutredning som bland annat ska se hur de läsfrämjande insatserna kan utvecklas samt kartlägga villkoren för kvalitetslitteraturen.

Fler fristäder för förföljda författare
Efter fatwan mot Salman Rushdhie år 1989 skapades ett europeiskt fristadssystem för förföljda författare. Vi vill ge Kulturrådet i uppdrag att intensifiera arbetet med att göra flera svenska städer till fristad för förföljda författare. Att en ny branschsamverkan på filmområdet bör initieras.

Stödet till idrotten stärks ytterligare
Regeringens lyckade satsning Idrottslyftet bör få en fortsättning. Denna satsning ska ha en ännu närmare knytning till skolans arbete för att främja fysisk aktivitet och goda motionsvanor. Idrottslyftet ska också breddas så att friluftsorganisationernas insatser kan inrymmas.

Arbetsgruppen föreslår också att ett elitidrottsskattekonto införs efter motsvarande skogsägarnas möjligheter till skogskonton eller författarnas upphovsmannakonton. Dessutom vill vi höja gränsen för när ideella föreningar måste rapportera in kontrolluppgifter till Skatteverket.
Hela rapporten finns på alliansens hemsida: http://www.alliansen.se/


Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar