söndag 15 november 2009

Tillgänglighet måste också gälla för kulturen

Torsdag den 12 november hölls det i Riksdagen en öppen utfrågning om "funktionshindrades" möjligheter till kultur. Det som framkom under förmiddagen var mycket intressant och viktig information kom till kulturutskottets kännedom.

Sammanfattningsvis kan sägas att mycket har hänt när det gäller människor med särskilda funktionsförutssättningar och deras möjligheter till kultur både som publik och som utövare.

Göteborgs Stadsteater arbete med att göra teatern tillgänglig är värd att uppmärksammas betydligt mer. Ändå är de alldeles för ensamma bland de offentligt finansierade institutionerna med att vara tillgänliga för alla. Vi har ett ansvar som folkvalda att ställa krav på institutionerna, framför allt de som finansieras med skattepengar- att de ska anpassas, basta!

Att ha särskilda funktionsförutsättningar och nära en dröm att bli kulturutövare är betydligt mer utopiskt än för oss andra. Under förmiddagen i torsdags gavs goda exempel på vad som sker runt om i landet. Riksteaterns ungdomsprojekt Unga tyst teater är ett sådant.

För andra året i rad arrangerar man en öppen scen för teckenspråkiga i alla åldrar. OPEN SIGN heter föreställningen som går upp i Göteborg, Leksand och Örebro. Jag hade förmånen att få se lördagens föreställning på Pusterviksteatern i Göteborg.

Det är en sällsam upplevelse att behöva hörtolkning för att förstå språket som talas. Känslorna och inlevelsen hos de utövande behövdes det dock sannerligen ingen tolkning för att förstå!

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar