tisdag 24 november 2009

In the Loop

Politiska nördar brukar gilla den brittiska TV-serien Yes Minister. Själv är jag lycklig ägare till DVD-boxen med samtliga avsnitt liksom fortsättningen Yes Primeminister. I en hylla står även två böcker med texterna. Detta var ju 1980-talets stora succé. Drygt tio år senare var det dags för en ny publikframgång, nu från andra sidan Atlanten. Vita Huset, West Wing, har minst lika många intresserade som följer en amerikansk presidents utmaningar. En skicklig gestaltning av de svåra avvägningar en världsledare ställs inför. För egen del har jag tappat räkning på vilken säsong man är inne på. Nu finns emellertid den ultimata kombinationen. Filmen In the Loop sammanjämkar humorn med mörka inslag av toppolitikens villkor. Bitvis är det riktigt skruvat, men ändå tankeväckande.

I regi av Armando Iannucci får biobesökaren följa ett drama där Storbritannien och USA förbereder sig för krig baserat på fejkade uppgifter. I de båda länderna finns krafter som arbetar på att förhindra respektive vill få till stånd en militär urladdning. I centrum står en milt uttryckt förvirrad brittisk minister samt två företrädare för den amerikanska administrationen med diametralt olika åsikter. Och mediala rådgivare, som i själva verket är de som styr och ställer, har lånat drag av Tony Blairs legendariske skotske medarbetare Alastair Campbell. Den som är i behov av att uppdatera förrådet av invektiv ges rikliga möjligheter att lära sig nytt.

På rollistan återfinns bland andra Peter Capaldi, Tom Hollander och Gina McKee. Och visst är det mer humor, rapp dialog och komik än försök till trovärdig gestaltning. Men när skratten tystnat, och ett och annat litet igenkännandets leende, finns plats för eftertanke. Det är ett bra manus och filmen flyter på i ett rappt tempo med växlingar mellan London, Washington och New York.

För den politiskt intresserade som gottar sig åt TV-serier som Yes Minister och West Wing vore det direkt tjänstefel att missa In the Loop när den nu går på bio!

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar