torsdag 4 juni 2009

Public service för ökad mångfald och stärkt kvalitet

Regeringen har idag tagit beslut om propositionen för nya villkor för offentligt finansierad public service. Riksdagen behandlar förslagen under hösten och de nya reglerna träder i kraft från årskiftet. I korthet innebär förslagen följande:

- SVT, SR och UR får 200 miljoner kronor mer nästa år och en stor del av går till att öka kulturutbudet. Dessutom satsas ytterligare fem miljoner kronor per år på Berwaldhallen. Totalt kommer bolagen att få drygt 6,7 miljarder kronor 2010.

- Radio och TV-avgiften föreslås vara oförändrad på 2076 kronor per år. Tack vare att fler betalar kan den även hållas oförändrad under åren 2010 och 2011. Det är jättebra att avgiften inte behöver höjas, särskilt i dessa kärva ekonomiska tider.

- Oberoendet för bolagen ökar när regeringen inte längre utser personer till styrelserna för SR, SVT och UR. Det är viktigt för tilltron till radio och TV i allmänhetens tjänst att verksamheten är oberoende av direkt politisk styrning.

- Tillgängligheten ska öka då alla TV-program på svenska ska textas. SVT ska också ha mer program på teckenspråk. Det är viktigt att programmen kan komma alla till del.

- Det är ett otyg med reklamintäkter så bestämmelserna för sponsring i SVT skärps. Maximalt 20 evenemang per år ska få sponsras. Det är centralt för programbolagens trovärdighet att programmen är fria från reklam och att produktionernas oberoende inte ska kunna ifrågasättas.

Målet för regeringens mediepolitik är ökad mångfald och stärkt kvalitet. Med det stora utbud som finns på mediemarknaden är det viktigt att uppdraget för radio och TV i allmänhetens tjänst är tydligt. Samtidigt måste även dessa företag ha stor frihet att kunna genomföra sina uppdrag på ett rationellt sätt.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar