fredag 19 juni 2009

Kulturoppositionen är inte seriös

Just nu pågår sammanställning av alla remisssvar som kommit in på Kulturutredningen som la sitt betänkande i vintras. Många har känt sig manande att ha synpunkter. Beroende på hur man räknar kan man komma till olika antal men ungefär 500 instanser har lämnat in åsikter i frågan. Det är mycket glädjande och visar på det stora engagemang som finns kring kulturen i vårt avlånga land.

För den intresserade finns samtliga remisssvar att läsa på http://www.regeringen.se/. Kanske något att ta med till hängmattan i sommar.

Mindre glädjande är vänsterkoalitionens passivitet. Kulturministern bjöd i veckan in till ett tredje möte med gruppledarna för de olika partierna i i Riksdagens kulturutskott kring utredningens och remissinstansernas slutsatser. Precis som tidigare så kommer den vänsterledda oppositionen inte med några åsikter i frågan.

Vid dessa tillfälle har de möjlighet att föda in viktiga synpunkter som kan tas tillvara i utarbetandet av propositionen men de utnyttjar inte det. Vad kan det bero på, har jag undrat länge.

Jag har kommit fram till att det beror på att de är dåligt pålästa. Nog för att jag blev förvånad över ointresset för frågan som man demonstrerade i kulturutredningens politiska referensgrupp men nu när vi ska börja att formulera propositionstext och ointresset kvarstår är det oacceptabelt.

Till råga på allt sitter gruppledaren för vänstern, som har elva tusen kronor extra i ersättning per månad för att vara ordförande i kulturutskottet, vid sittande bord och säger att hon ännu inte orkat gå igenom kulturutredningens betänkande!

Om det bara var hon som inte håller måttet vore det inget problem men när socialdemokraterna bara vill gräla om oväsentligheter och miljöpartisten har svårt att hålla sig vaken är det svårt att tycka att kulturoppositionen är seriös.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar