fredag 26 juni 2009

Bra att EU tar itu med presstödet

Den segslitna hanteringen av det svenska presstödet fick ny fart härom dagen när EU-kommissionen slutligen gav besked om att det nuvarande stödet inte är förenligt med EU:s konkurrensregler utan fungerar snedvridande. Det ligger i linje med den moderata kritiken mot systemet sedan det infördes för 38 år sedan.


Nu har regeringen tre månader på sig att svara vilka förändringar den tänker föreslå riksdagen.
Det återstår att se om den tidigare enigheten i alliansen om att inleda en gradvis nedtrappning av storstadsstödet kan återuppväckas, eller om tidningarnas (SvD, SkD) försvagade ekonomiska situation gör att endast kosmetiska åtgärder är politiskt möljliga.

Ur kommissionens meddelande:

Europeiska kommissionen har i enlighet med EU:s statsstödsregler lagt fram förslag till lämpliga ändringar i Sveriges system för statligt stöd till dagspressen för att det ska bli förenligt med EU:s regler om statligt stöd. Kommissionen ifrågasätter inte systemets mål att främja mediemångfald i Sverige, men anser att vissa ändringar fordras för att undvika orimliga snedvridningar av konkurrensen och handeln. Förslaget rymmer en gradvis sänkning av gränsvärdena för stöd till storstadstidningarna och en begränsning av driftskostnaderna. Sverige måste underrätta kommissionen om man godtar de föreslagna ändringarna inom tre månader (denna tidsfrist kan vid behov förlängas). Om ingen överenskommelse nås kan kommissionen komma att inleda en formell granskning av det statliga stödet.

Mer läsning i ärendet:


http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/940&format=HTML&aged=0&language=SW&guiLanguage=en

Mats Johansson
mats.johansson@riksdagen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar