måndag 14 mars 2011

Insikten om kulturens värde spider sig - sakta men säkert

Vi är ett antal hängivna som alltid håller kulturens fana högt. I veckan som gick kan tänkas att vi blev några till. Alla som omfamnats av insikten är välkomna.

Förra mandatperiodens kulturutrednings skrivningar om aspektpolitik, dvs att kulturen inte enbart är bra för att det är bra, utan att kulturen är bra för utvecklingen på så många områden i samhället också, "djupade" min insikt på många sätt.

Vi i den moderata kulturkommitten använde kulturutredningen som ett sätt att skapa "hängrännor" i riksdagspolitiken. Vi tog kontakt med våra partikollegor i en rad utskott och stämde träff för att diskutera gemensamma frågeställningar. Vi möttes, i samtliga fall, först av olika grad av misstänksamhet följt av en överväldigande tacksamhet när väl mötena var genomförda.

Vårt trägna arbete fortsätter, trots ett "visst" motstånd. Jag träffar ganska ofta representanter för olika delar av näringslivet och skrapar man på ytan så finns insikten där om kulturens betydelse.

Händelsen förra veckan av att Västsvenska Handelskammarens VD Johan Trové besökte riksdagen och jag ställde frågan till honom om när han som omväxling skull skulle bjuda in kulturministern istället för infrastruktur- eller näringsministern.

Som svar på min fråga sa han -Du har helt rätt. Så berättade han att den grupp som är tillsatt för att sia in i framtiden med anledning av årets 350-års jubileum, högst upp på sin prioritering satt - kultur.

Jag hoppas Lena Adelsohn Liljeroth snart blir inbjuden. Hon har mycket att prata med Västsvenska Handelskammaren om.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar