måndag 7 mars 2011

Ideellt arbete - alltid i tiden

Vår kulturministers uppfattning att kulturens institutioner i större utsträckning bör försöka engagera volontärer har bland en del väckt irritation. Varför det kan man undra, ideellt arbetande människor finns i alla samhällssektorer och bidrar med så mycket mervärde.
I England finns inte ett museum som inte har frivilliga som vaktar men också med engagemang gärna talar om verksamheten där man är.

Inom polisen i Stockholm finns det volontärer, vi har vittnesstödjare i våra domstolar. I många skolor har vi klassmorfar/mormor och de flesta konserthus har sin vänförening som gör ovärderliga insatser och samlar in mycket pengar till verksamheten.

Idrotten skulle heller aldrig överleva utan alla de frivilligt arbetande ledarna. Nästan hälften av svenskarna arbetar ideellt, tre av fyra har gjort det någon gång.

20% av alla ideellt arbetande är det inom någon idrotts- eller friluftsorganisation enligt en undersökning som gjordes 2009 på Ersta Sköndals Högskola. Lite förvånande är siffran för vilka åldrar som är mest aktiva, nämligen 30- 44 år. Kanske det är alla föräldrar som tränar sin knattar i diverse idrotter.

Många unga är också ideellt engagerade och den siffran ökar. Det står helt klart att det frivilliga engagemanget bör uppmuntras mer. Det är ett komplement till de professionella utövarna som kan bidra med många mervärden i verksamheterna.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar