onsdag 16 mars 2011

Debatt i riksdagen idag om kultur för barn och unga

Idag har vi haft en debatt i kammaren angående kultur och fritid för barn och unga. Det har kommit in 20 motioner om barn och ungas rätt till kultur och ungdomars fritidsverksamhet. Kulturutskottet yrkar avslag på alla motioner med anledning av att barn och unga redan är en prioriterad grupp inom kulturpolitiken och att det redan pågår arbete inom flera av de områden som motionerna tar upp. En annan orsak är att ansvaret för fritidsverksamheten i huvudsak ligger på kommunerna.

En av satsningarna ifrån regeringen är Skapande skola. År 2008 inleddes satsningen Skapande skola vars övergripande mål är att är att etablera ett långsiktigt samarbete mellan skola och kulturliv. Att som barn få möta en författare eller konstnär kan ge inspiration för livet och satsningen från regeringens sida har visat sig framgångsrik. I december 2010 släppte Kulturrådet en rapport som visar att Skapande skola nått alla delar av Sverige och att stort sett alla kommuner har sökt stödet under någon av de tre perioder som det funnits. Man konstaterar också att de positiva resultaten med Skapande skola berör alla deltagande parter: elevernas självförtroende och självkänsla har vuxit, lärarna anser att de har fått en bredare repertoar av undervisningsformer och skolhuvudmännen är uteslutande positiva till ökad samverkan mellan skola och kulturskapare. Det har också visat sig vara positivt för kulturutövare själva, då 60 procent av Kulturrådets stöd till Skapande skola har gått till professionella kulturutövare som kommer till skolan. Med tanke på alla dessa positiva resultat kan jag med förvåning konstatera att oppositionen nu ställer sig tveksamma till detta i debatten.

I regeringens budgetproposition för 2011 är barns och ungas rätt till kultur en av prioriteringarna för kulturpolitiken. Regeringen föreslår därför en fortsatt utbyggnad av Skapande skola. Från och med 2011 omfattar satsningen årskurserna 1 - 9 och uppgår till 150 miljoner kronor.

Anne Marie Brodén

1 kommentar:

  1. Gunilla Arneström15 april 2011 kl. 20:29

    Jag är glad att skapande skola får pengar till kultur.Tyvärr glöms äldreomsorgen bort,särskilt de äldre som inte kan ta sig ut någonstans eller är rädda för att deltaga(utomhus på kvällar)
    Det pratas och pratas om stimulans i form av kultur är viktigt för de äldre. Men ytterst lite händer. Varför finns det inte " kultur på recept " för de som har hemtjänst eller bor på äldreboende, då skulle läkemedel minska

    SvaraRadera