torsdag 27 maj 2010

Umeå praktiserar aspektpolitik!

Kulturutskottet hade idag den blivande Kulturhuvudstaden 2014, Umeå, på besök. Det var mycket spännande att höra dem berätta vad som hänt sedan de blev utsedda till kulturhuvudstad år 2014.

Utskottet var i Umeå 2007 och har följt stadens väg sedan dess. Deras ledord i arbetet är den nordliga dimensionen, medskapande samt nyfikenhet och passion.

Föredragningen var en omtumlande resa i nytänkande. I denna stad är kulturen upplyft till en KS-fråga och det är viktigt för områdets prioritering Utskottet var ju i Västsverige och besökte Vara och Borås där man också lyft upp kulturen på kommunledningsnivå.

Från ledningens sida uppmuntrar man alla delar av samhället, föreningslivet, näringslivet förvaltningar, universitetet, institutioner och enskilda att "medskapa". Kulturen används där som mötesplats för olika samhällsfunktioner bland annat.

Det går inte att återge alla exempel som man redan praktiserat utan nöjer mig med två. Man har låtit ungdomar blogga om hur det är att vara ung. Dessa texter har man sedan satt ihop till en musikal. Musikalen har sedan framförts i form av körsång i pauserna på en hockeymatch mellan Björklöven och Modo!

Det andra exemplet är hur man uppmuntrar olika kulturmöten. Hardcoremusiker kom till Norrlandsoperan för de hade ingenstans att spela. Operachefen upplät plats för dem på ett villkor, att de spelade med symfonikerna!

Är du nyfiken på uppslag hur man kan låta kulturen komma till användning på nya sätt så kan jag rekommendera Umeås arbetssätt. Deras målsättning är inte år 2014 utan år 2050.

Cecilia Magnussson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar