torsdag 6 maj 2010

Stora ord men lite verkstad från de rödgröna!

Äntligen kom då oppositionens svar på regeringens vårbudget, i måndags den tredje maj. Den matta av utgiftsökningar som de olika partierna hade presenterat veckorna innan fick nu en helhet. Det enda positiva med det är att nu vet väljarna hur alternativet till alliansens ser ut.

Mona Sahlin har gjort olika uttalanden om att kulturpolitiken ska bli en valfråga. Bland annat på (S) kongressen 2009 då hon sa "att göra kulturen till en stor och viktig valfråga." Mina förväntningar var därför stora på hur avstampet på det kulturpolitiska området skulle se ut i vårbudgeten. Det blev knappt en tumme.

Besöksnäringen i Sverige omsätter 3- 400 miljarder kronor årligen. Hela kultur och upplevelseindustrin är exempel på tillväxtområden för jobb och sysselsättning. Alliansregeringen har under hela innevarande mandatperiod talat om kulturens potential i detta sammanhang, att kulturarbetare skall bli mer av egna företagare och mindre av bidragstagare etc.

De rödgrönas svar på regeringens nya moderna kulturpolitik är ett antal gamla arbetsmarknadspolitiska åtgärder, accessjobb och lönebidragsanställningar inom den kultur- och ideella sektorn samt ett bidrag på 50 miljoner kronor för att marknadsföra Sverige utomlands.

Hela den nya och moderna kulturpolik som regeringen har fört under innevarande mandatperiod handlar om mer av samarbete (portföljmodellen), mer av företagande (kreativa näringar) och att göra kulturen till en del av välfärden ( aspektpolitik).

Oppositionen ser uppenbarligen fortsatt kulturpolitiken som en arbetsmarknadspolitisk regulator. Kulturjobb är lika med bidragsjobb, och vänsteroppositionen vägrar kategoriskt att se kulturjobb som riktiga fasta jobb som bidrar till tillväxt, jobb och en bättre välfärd.

Förslagen på det kulturpolitiska området är en nedvärdering av en sektor vars potential behövs och kan spela en mycket viktig roll inom alla samhällssektorer i framtiden. Här står jobb mot bidrag, skillnaden mellan alliansen och vänsteroppositionen är tydlig.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar