söndag 9 maj 2010

Kulturens stafettpinne

Det har varit Bibu i Lund - scenkonstbiennal för barn och unga. Fyra dagar som i lördags avrundades med ett panelsamtal kring kulturpolitik. Rubriken löd efter utredningen/före valet.

Med kulturutredningen och den därefter framlagda propositionen ”Tid för kultur” har Alliansen tagit flera betydelsefulla steg. Dels handlar det om den första genomgripande genomlysningen på runt 30 år av kultursektorn och dels har alla aktiviteter resulterat i en bred offentlig debatt. Självfallet kan mer önskas. Men samtidigt gäller det att vara konkret.

Det är nämligen så lätt hänt att alla kulturintresserade gärna beskriver just det här området som drabbat och utsatt. Allt för ofta handlar det om att väcka sympati istället för respekt. Kultur kan dock klara sig på egna meriter och behöver inte bara beskrivas som beroende av bidrag och stöd.

Vid debatten i Lund förklarade jag att det finns två viktiga utgångspunkter. Den första är att undvika känslan av antingen eller inom kulturens område. Jag tror på både och! Det går att kombinera kassa med kvalitet. Bredd med djup. Bevarandet med det nydanande. Lätt med svårt. För det andra gäller det att bekämpa fördomar: Uppfattningen att kultur endast finns tack vare stöttande offentlig hjälp.

Självfallet var perspektivet vid Bibu just barn och ungas möjligheter till kultur. Utöver att Alliansen företräder en helt annan och kunskapsrespekterande utbildningspolitik än de rödgröna påminde jag om Skapande skola. I första omgången handlade det om 55 miljoner för landets högstadier att söka. Nu har projektet byggts ut med ytterligare några årskurser och nivån ligger på 112 miljoner kronor om året.

Alla söker inte. Trist. Men skolor i 97 procent av landets kommuner har gjort det. Det finns önskemål om mer pengar och även en rädsla för att man på en del ställen avstår från andra kulturaktiviteter som teater- eller bioföreställningar då man nu istället har Skapande skola att tillgå. Därför är det viktigt att påminna om att detta skall vara ett komplement och ett mervärde - inte en dålig ursäkt för att göra mindre! Det är en ny reform och den måste naturligtvis utvärderas och analyseras. Intressant och pikant nog är att den rödgröna sidan kan komma med invändningar och ifrågasättande men levererar inga egna skarpa förslag.

Som politiker med intresse för kultur var det fantastiskt att få träffa alla de som lokalt brinner för kultur till barn och ungdomar. De försöker överlämna fantasins stafettpinne till så många som möjligt.

Hans Wallmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar