tisdag 23 februari 2010

Trägen vinner - också i politiken!

Under många år har vi moderater felaktigt utpekats som fiender till public service då vi ställt krav på att öka kvaliteten på utbudet.

Mats Johansson, har under många år drivit public servicefrågorna på ett utmärkt sätt. Under den tid vi har varit kollegor har han ständigt "plågat" ledningen för SVT med frågor om kvalitetshöjning på utbudet.

När Metropolitans operauppsättningar började direktsändas på bio i Åmål och andra orter fick han extra syre och ifrågasatte varför inte SVT gjorde sk transmissioner av föreställningar från Kungliga Operan i Stockholm.

Nu har SVT ryckt upp sig det senaste året och när regeringen i budgeten för 2010 avsatte extra pengar för att SVT skulle utöka sitt kulturutbud börjar det bli riktigt roligt i rutan, framöver.

Så här skriver SVT-chefen Eva Hamilton i ett e-brev ställt till "Du som är intresserad av kultur..."

"Med stöd av det extra kulturanslag som SVT fick inför 2010 satsar vi nu på föreställningar en gång i veckan, 52 veckor om året. Lördagen blir kulturkväll i SVT2, med start 20.00. SVT bjuder på det bästa från svenska och internationella scener, teater, dans, opera. Och eftersom föreställningarna är så olika långa, inför vi något mycket ovanligt i TV-världen: flytande sluttid. Därmed begränsas inte urvalet av bestämda slottider.

Olika sent, direkt efter Veckans Föreställning, kommer ytterligare en nyhet. Då startar vi Filmklubben som visar klassiska kvalitetsfilmer, varje lördag året runt. Fredrik Sahlin presenterar filmen och sätter den i ett större sammanhang.

Vi satsar också på litteraturen genom att utveckla Babel (torsdagar 20.00 SVT2) till en timme. Eva Beckman, som leder omgörningen av Babel, har sett till att engagera våra mest framstående författare, som kommer att bidra på olika sätt.

Med en ny programbeställare av kultur, Peter Gustafsson, och en ny chef för kulturredaktionen i Stockholm, Eva Beckman, kan jag försäkra att det snart blir dags att årterigen berätta om nya kultursatsningar i SVTs kanaler!"

Alliansens politik gör skillnad - också inom public service!

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar