onsdag 17 augusti 2011

GFS går från klarhet till klarhet!

Gothenburg Film Studios (GFS)är en fantastisk framgångsaga. Deras hittills korta historia är ett bevis på att kulturen bidrar till högre tillväxt.

Jag skrev om detta filmkluster på denna blogg i april månad 2010. Då hade de funnits i lokalerna på Hisingen i ett år. De har gått från noll till 10 000 kvadratmeter yta, en yta som de redan vuxit ur. Det var två företag vid starten, nu är det 45 företag etablerade där.

Igår, den 16/8 2011, fick Gotenburg Film Studios Göteborgs Companipris. Det är ett pris som instiftades år 1994 och utses av Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co. Syftet med priset är att stödja utvecklingen av näringslivet i Göteborgsregionen och att belöna det goda företagandet. Ett gott företagande är bra för kunderna, medarbetarna, samhället och för ägarna.

Gothenburg Film Studios uppfyller verkligen alla uppställda krav för Companipriset. De skapar arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter i Göteborg inom spelfilm, TV-serier och reklamfilm.

Film är också en oslagbar marknadsföringskanal för besöks- och turistnäringen. Wallanderfilmerna har gjort Ystad och Österlen till filmturismdestinationer av rang. Just nu spelas sex nya Johan Falk-filmer in i Göteborgsområdet. Produktionen har sitt säte på Gothenburg Film Studios.

Även reklamfilm genererar både marknadsföring och intäkter. Det finns verkligen fog för frågan varför bilen körde längs den tömda Skånegatan i Stockholm i Volvos senaste reklamfilm. Johan Falk kör dock Volvo, tack och lov.

Filmproduktionen i sig ger även ett stort lokalt ekonomiskt tillskott under inspelningstiden. När de amerikanska Millenniumfilmerna nu spelas in i Stockholm spenderas en halv miljard kronor redan under produktionen av den första filmen. Jag har inte sett några siffror för vad Johan Falk-inspelningarna kommer att tillföra Göteborg men det är inte små siffror det rör sig om.

Mina varmaste gratulationer till GFS och samtidigt är det en sporre för alla verksamma i staden och i regionen att underlätta för filmproduktion i vår närhet. Gör inte vi insatser kan vi vara säkra på att Stockholm stad gör det. Konkurrensen är stenhård.

Cecilia Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar