onsdag 8 juni 2011

Kulturupprop i GT/Expressen

GT/Expressens ledarskribent Liv Landell är besviken över att kulturfrågor ofta är ett gulligt bihang med en undanskymd plats i det politiska samtalet (GT 15/5).

Jag fick möjlighet till en replik och skrev att ingen är gladare än jag över att Liv Landell på ledarplats efterlyser en livligare kulturdebatt.
Jag kan försäkra att vi moderater har både kunskap och ambitioner när det gäller kulturen!

Kulturpolitiker av alla färger kämpar hårt och ibland i motvind. I dag sätts dagordningen och det människor diskuterar av vad tidningar, tv och radio väljer att rapportera om.

Landell menar att kulturarbetare vill kunna försörja sig på eget arbete bortom träsket med a-kassa och bidrag.
Utmärkt! Ett huvudsyfte med regeringens kulturpolitik är att bredda kulturen och kultur­arbetarnas arbetsmarknad.
De flesta kulturarbetare är egna företagare. Regeringens reformer som underlättar för entreprenörskap och företagande har därför haft stor betydelse.
Vi vill göra det enklare att driva företag och försörja sig på sitt arbete.

Regeringens reformer har även inneburit en breddad arbetsmarknad för kulturarbetare. Till exempel har "Skapande skola" genererat nya arbetstillfällen i skolan för bland annat konstnärer och skådespelare som engageras för att ta professionell kultur till skolan. Skapande skola är en framgångsrik reform som förutom nya jobb och kontaktytor för kulturarbetare stärker elever och ökar deras kreativitet.
Försöket med "Kultur på recept" baseras på undersökningar som visar att kulturutövande, som körsång eller målning, kan vara mer effektivt än piller mot exempelvis lättare depressioner. Jag vill se "Kultur på recept" utvecklas vidare.

Kultur är livsviktigt men hamnar gärna i skymundan bakom "tyngre" politikområden. Låt oss tillsammans försöka sätta kulturen högre upp på agendan så att fler blir medvetna om vad kulturpolitik egentligen innebär och hur viktig den är.

Cecilia Magnusson
Kulturkommittén (m)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar