måndag 6 juni 2011

För Sverige

I dag firar vi Sveriges nationaldag. Några sörjer att vi inte har mer att fira, att inte alla går "man ur huse" och viftar och festar. Det är inte enbart negativt. Det visar också att vi har ett, i grunden bra samhälle. Inga stora oroshärdar, inga stora skiljelinjer i vårt samhälle.

Vi har ett Sverige som formades från Gustav Vasa, som reformerades under Gustav II och blev stort under Karl XII. Kulturellt växte vi under Gustav III. Det moderna Sverige började formas under Karl XIV Johan och blev modernt under Gustav V.

Detta är en historia. Den andra är att vi, trots konflikter och armod under det tidiga 1900 talet har växt och accepterat kompromissen. Att den svenska kulturen har vunnit och sammanjämkat alla stridigheter.

Öppenhet, nyfikenhet och tolerans är våra viktigaste ledsagare i en ny värld. 20 % av alla som idag bor i Sverige har sitt ursprung i ett annat land. Det har gjort vårt land rikare och mångfacceterat. Allt är inte bra. Det finns utanförskap och främlingsskap.

Vi ska med en inkluderande och omfamnande kulturpoltik låta alla bli stolta, nyfikna och öppna svenskar. Vi lever blott en gång på denna jord. Gränser stänger ute människor. En moderat kulturpoltik vill öppna gränser, låta människor växa. Vi bor i Sverige, har en stolt tradition, en obruten monarki sedan drygt 1000 år.

Vi ska förena våra dalahästar, köttbullar, vackra landskap, Strindberg och Ivar Lo Johansson med det vi är bäst på; innovationer, uppfinningsrikedom, flexibilitet och framtidstro.

Michael Svensson(M)
stolt medlem av kulturutskottet







Genom en kulturpolitik som är inkluderande och omfamnande ska vi råda bot på detta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar