tisdag 14 juni 2011

En mötesplats öppen för alla

På torsdag invigs den nya moskén i Göteborg. Med anledning av detta skriver jag idag i Expressen/GT.
I grund och botten handlar bygget av moskén på Hisingen om självklara värden som religionsfrihet och mötesfrihet. Rätten att utöva sin religion är en viktig del av FN:s mänskliga rättigheter och en samlingsplats för gemenskap är en naturlig del i religionsfriheten. Denna rätt gäller alla människor, trosriktningar och samfund.
Sverige är ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle. Att Göteborgs muslimer får ännu en möjlighet att i gemenskap utöva sin religion är både rimligt och positivt för vårt samhälle.
Den nya moskén på Hisingen har finansierats av den saudiarabiska staten. Företrädare för svenska muslimska föreningar har vid upprepade tillfällen bedyrat att inga krav från finansiären har följt med välgören ­ hetsgåvan.

Extern finansiering av religiösa lokaler och samfund är i sig inget ovanligt. Svenska kyrkan betalar till exempel för olika typer av närvaro i utlandet.
Saudiarabien styrs av en hårdför diktatur där människor dagligen förvägras sin rätt att välja religion, livsstil och yrke. Särskilt utsatta är kvinnorna som i princip saknar grundläggande mänskliga rättigheter.
Vi ska självklart stödja de krafter som verkar för demokratisering i Saudiarabien och andra diktaturer. I det uppdraget ingår inte att misstänkliggöra de muslimer som lever i vårt land, tvärtom.
Extremism i religionens namn är inget unikt för islam. Det finns kristna samfund som bombar abortkliniker, skjuter läkare och uttalar dödshot mot det svenska kungahuset för att Sverige tillåter samkönade äktenskap.

Jag utgår från att de muslimska företrädare som varit inblandade i planerandet och bygget av moskén på Hisingen är medvetna om hur donationen kan uppfattas och har beredskap för att möta detta. Jag förutsätter att moskéns medlemmar och ledning aktivt kommer att bidra till arbetet med att skapa ett öppet, tolerant, mångkulturellt och mångreligiöst samhälle.
Jag förutsätter också att moskéns ledning tydligt kommer att markera mot totalitära regimer och odemokratiska rörelser till stöd för de krafter inom islam och i hela världen som arbetar för demokrati, öppenhet och tolerans.

Jag ser fram emot att besöka moskén på Hisingen, och är övertygad om att den ska bli en mötesplats för tro, gemenskap och kunskapsutbyte där både muslimer och icke-muslimer välkomnas.

Cecilia Magnusson
Riksdagsledamot (M) Göteborg

1 kommentar:

  1. Du är även välkommen till Kristus Konungens katolska kyrka här i Göteborg vid Heden, som även den är en mötesplats för tro, gemenskap och kunskapsutbyte.

    Dessutom är du välkommen till synagogan på Stora Nygatan, dock kan den ej vara en mötesplats för tro gemenskap och kunskapsutbyte pga ständiga hot dom upplever av bl.a. dom som kommer att uppsöka den nya moskén.

    SvaraRadera